Joulu ahdistaa monia jo etukäteen

Joulu eroaa muista juhlapyhistä siinä, että siihen liittyy usein suorituspaineita itselle ja läheisille. Kun odotukset ovat korkealla, pettymyksetkin tuntuvat kovemmilta.

– Suomen Mielenterveysseuran Valtakunnalliseen kriisipuhelimeen on tullut pitkin joulukuuta soittoja, joissa varmistetaan, olemmeko jouluna auki normaalisti, kertoo kriisipuhelintoiminnan päällikkö Susanna Winter.

Ihmisiä huolestuttaa jouluun liittyvät suuret järjestelyt, ruoanlaitot, lahjahankinnat sekä sosiaalisiin tilanteisiin liittyvät paineet.

Jouluna soittavat yksinäiset ja riitautuneet

Vastoin yleisiä luuloja, jouluna ei soiteta muita pyhiä enempää Kriisipuhelimeen. Koska joulua pidetään perinteisesti perhejuhlana, yksinäisyys tuntuu silloin erityisen musertavalta.

Yksinäisyyden taustalla on usein menetyksiä. Esimerkiksi ero, läheisen kuolema tai lasten maailmalle lähtö voi aiheuttaa surua. Mieleen voivat nousta myös entisten joulujen kipeät muistot: väkivalta tai lapsuudessa koetut ikävät tapahtumat.

Pari- ja perhesuhteet ovat usein koetuksella joulun aikaan ja riidat voivat leimahtaa niin pariskuntien, sukulaisten kuin perheidenkin kesken. Juhlijoilla on usein esimerkiksi erilaiset käsitykset työnjaosta ja alkoholinkäytöstä.

Paitsi yksinäiset ja riitautuneet, jouluna soittavat usein myös talousvaikeuksissa elävät, ahdistuneet ja masentuneet sekä akuutissa kriisissä olevat, joilla on esimerkiksi läheinen kuollut vastikään.

Keskustelu kuitenkin usein helpottaa vaikeassa tilanteessa. Kuluneena vuonna Kriisipuhelimeen on tullut ennätysmäärä soittoja, tähän mennessä jo yli 160 000.

Mielenterveysseuran kriisipuhelin päivystää ympäri vuoden, ja myös jouluna numerossa 010 195 202

• arkisin klo 9-07
  • viikonloppuisin ja juhlapyhinä klo 15–07

Verkkokriisikeskus Tukinet palvelee ympäri vuoden