Lyhytinterventio itsemurhaa yrittäneille - LINITY

Tavoitteet

SOS-kriisikeskuksen Linity -kehittämisprojektin päätavoitteena on itsemurhayritysten ja itsemurhien ehkäiseminen ja vähentäminen itsemurhaa yrittäneitä ja heidän selviytymistään tukemalla. Suomalaiseen toimintaympäristöön sovellettava malli perustuu sveitsiläiseen ASSIP (Attempted Suicide Short Intervention Program) -malliin, joka on kehitetty Sveitsissä, Bernin yliopiston psykiatrian poliklinikalla.

Tukimalli otettiin käyttöön Suomessa Helsingin SOS-kriisikeskuksen toimesta. Tavoitteena on täydentää olemassa olevia hoitokäytäntöjä ja tarjota yksilöllistä keskustelutukea mahdollisimman pian itsemurhayrityksen jälkeen. Yhteistyötä tehdään muun muassa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin, Helsingin kaupungin psykiatrian yksikön, Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin, Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa. Tavoitteena on, että interventiomalli jalkautuisi projektin aikana kriisityöhön, itsemurhien ehkäisytyö priorisoitaisiin tehokkaammin Suomessa ja tukea olisi nopeammin ja helpommin saatavilla. Projekti toteutetaan Raha-automaattiyhdistyksen varoin.

Itsemurhaa yrittäneiden saaman avun vaikuttavuus

Itsemurhaa yrittäneiden saaman avun vaikuttavuutta selvittävä tutkimus aloitetaan vuoden 2016 aikana HYKS:n, Helsingin kaupungin ja Suomen Mielenterveysseuran yhteistyönä. Tutkimuksen toteutukseen osallistuu myös psykiatrian erikoislääkäri Lars Lindholm Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä. Tutkimuksen päävastuu on HYKS:n psykiatriakeskuksen ylilääkärillä, professori Erkki Isometsällä. Suomen Mielenterveysseuran SOS-kriisikeskus toimii tutkimuksessa mukanaolevien interventioiden toteutuspaikkana ja tietokannan kokoajana. Helsingin kaupunki vastaa potilaiden ohjaamisesta interventioihin ja osallistuu osaltaan tutkimuksen raportoimiseen.

Keskusteluapua itsemurhayrityksen jälkeen

Marena Kukkonen
Projektipäällikkö

+358 40 669 3070Maistraatinportti 4 A, 4. krs, 00240 Helsinki