Anna hyvän kiertää

Aika monella meistä on paljon annettavaa, lähipiirille, ystäville, tuttaville, naapurille. On aikoja elämässä jolloin elämänpiirin laajeneminen on luonnollista. Koti ja perhe ei ehkä enää vaadi niin paljon aikaa. Voi olla kyseessä tauko töistä tai muista velvollisuuksista. Tai ehkä jopa halu löytää uutta sisältöä elämään ihan erilaisen tekemisen kautta. Ehkä mielessä liikkuu elämänmuutos, uusi ura, itsetutkiskelu, stressivapaa… mikä onkaan syynä niin vapaaehtoistyö ja osallistuminen yhteisön toimintaan voi antaa henkistä rikkautta ja iloa elämään. Tutkimusten mukaan näin todella on. Kun annamme hyvän kiertää, saamme itse siitä voimaa, onnellisuutta ja mielenrauhaa. Joskus jopa ihan konkreettisesti uusia taitoja ja kykyjä.

Osallistuminen antaa iloa elämään

Osallistuminen yhteisön toimintaan ja hyväntekeväisyyteen antaa meille tunteen siitä, että tekemisellämme on merkitystä, olemme osallisia ja tärkeitä, ilman meitä voi olla että jokin hyvä asia jäisi toteutumatta. Meillä on vapaus valita toimintamme kohde, käyttämämme aika ja se, millaista apua haluamme antaa. On ihmisiä, jotka mielellään kouluttautuvat kriisipuhelinvapaaehtoisiksi tai ystäväperheeksi sitä tarvitseville. Mutta on myös ihmisiä, jotka mielellään postittavat joulutervehdyksiä vähäosaisille, hankkivat lahjoja lapsille tai korjaavat tietokoneita järjestötyössä. On meistä itsestämme kiinni, haluammeko hyödyntää osaamistamme vapaaehtoistyön saralla, vai haluammeko tehdä jotakin ihan muuta, ja nauttia siitä että työ antaa meille myös rentoutumisen tai ehkä uuden oppimisen kokemuksia.

Miten sitten lähteä mukaan? Ja ketä tarvitaan?  Vapaaehtoistyön mahdollisuuksia löytyy kaiken ikäisille, taidoista tai kokemuksesta riippumatta. Vapaaehtoistyössä jokainen meistä on arjen sankari. Tässä muutamia ideoita ja mistä löytää lisätietoa, jos innostut asiasta.

Suomen Mielenterveysseurassa voit tehdä vapaa-ehtoistyötä monin eri tavoin. Paikalliset mielenterveysseurat toivottavat tervetulleeksi mukaan toimintaan kaikki, jotka haluavat toimia näiden asioiden eteenpäinviemiseksi omassa lähiyhteisössään. Voit toimia mielenterveyskuntoutujien päivätoiminnan tukijana, puhelimen kriisipäivystäjänä, henkilökohtaisena tukihenkilönä, ryhmänohjaajana, nettiauttajana tai kansalais- ja hyvinvointivastaavana. Myös talkoissa ja tapahtumissa on mukana vapaaehtoisia.

Kansainvälisessä vapaaehtoistyössä pääset työskentelemään jonkun yleishyödyllisen yhteisön hyväksi. Vapaaehtoistyötä tehdään muun muassa orpokodeissa, kouluissa, luonnonpuistoissa ja kehitysyhteistyöhankkeissa eri puolilla maailmaa.

Mannerheimin lastensuojeluliiton piirit ja eräät paikallisyhdistykset  kylämummi- ja -vaaritoimintaa. Kylämummit ja vaarit ovat vapaaehtoisia, jotka vierailevat perhekahviloissa, kirjastojen lastenosastolla, sairaaloissa ja päiväkodeissa.  Kylämummit ja -vaarit voivat esimerkiksi  lukea lapsille kirjoja, tehdä heidän kanssaan lämpimiä voileipiä tai järjestää heille luontorasteja. Tärkeintä on kuitenkin läsnäolo, kuunteleminen, tukeminen ja rohkaiseminen. Kylämummeille ja vaareille järjestetään yhteisiä tapaamisia ja heitä autetaan tarvittaessa toiminnan suunnittelussa.

Suurella sydämellä – kertoo ajankohtaisista vapaaehtoistyön mahdollisuuksista ympäri Suomea. Toimintaa on jo kohta kolmellakymmenellä paikkakunnalla.

Pääkaupunkiseudun kaupungeilla on tarjolla monenlaista vapaaehtoistyötä. Vapaaehtoistyöntekijänä voit auttaa toisia ihmisiä ja saada itsellesi hyvän mielen. Vapaaehtoistyöntekijä voi esimerkiksi olla lapsen tai nuoren tukihenkilö, ohjata erilaisia harrastusryhmiä tai osallistua tapahtumien järjestämiseen.

Suomen Punaisen Ristin toiminnassa on mahdollista lähteä mukaan esimerkiksi ystävätoimintaan, lipaskerääjäksi, ensiaputoimintaan tai kierrättämään. Toimintaa löytyy monelta paikkakunnalta ja sen monimuotoisuus antaa kaikille sopivia mahdollisuuksia.