Yksin eläminen on itsenäistä arkea

Kaikki ihmiset eivät elä parisuhteessa. Yksin eläminen on nykyisin yleistynyt. Se on joko itse valittu tapa elää tai sitten sopivaa puolisoehdokasta ei ole sattunut kohdalle. Ihmiset jäävät yksin myös leskeytymisen tai eron seurauksena.

Ilman parisuhdettakin elämä voi olla onnellista ja merkityksellistä. Tarvitsemansa ystävyyden ja vuorovaikutuksen voi saada muista ihmissuhteista, ja on mahdollista paneutua syvemmin asioihin, jotka ovat itselle tärkeitä.

Yksin olemisessa, niin kuin parisuhteessa tai perheessäkin olemisessa, on omat haasteensa. Voi olla, että yhteyden pitäminen läheisiin ihmisiin ei ole aina helppoa, ajan löytäminen ja ihmissuhteiden vaaliminen vaatii työtä. Välillä saattaa yksin eläminen kyllästyttää, vaikka se olisikin oma valinta. Joskus taas ympäristön paineet saattavat tuntua rasittavilta.

Elämme kulttuurissa, jossa normi on pitkään ollut ydinperhe, ja erilaisten elämän järjestelyjen ja perhemuotojen hyväksyminen saattaa ottaa oman aikansa. Näin siitä huolimatta, että aikojen kuluessa ihmisyhteisöissä yksin elävillä on monesti ollut tärkeä ja kunnioitettu roolinsa. Heillä on ollut ehkä aikaa kehittää, keksiä, paneutua, ja samalla olla tukena läheisille ihmisille. He ovat monesti löytäneet omat kiinnostuksen kohteensa ja asiat jotka tekevät heitä onnellisiksi itsetutkiskelun ja pohdinnan tuloksena.

Monet keksijät, filosofit, taiteilijat ja oman alansa mestarit ovat valinneet yksin olemisen, ja tunnustaneet että huomion vie työ kokonaisuudessaan.

Yksin elämän eri vaiheissa

Yksin oleminen voi olla tärkeä askel itsenäisyyteen. Se voi olla luonnollinen kausi nuoruuden ja opintojen aikana, kun yksin oleminen antaa vapauden paitsi tulla toimeen omillaan, myös tutkia sitä ’kuka olen, mistä pidän, millainen elämä sopii minulle.  Joillekin se aika voi tulla vasta myöhemmin, eron tai muun elämänmuutoksen yhteydessä. Itsenäistyminen on yksi aikuisuuden tärkeitä kehitystehtäviä, johon yksin oleminen voi antaa hyvät mahdollisuudet.  

Yksin voi myös kaivata muita

Silloin kun yksin oleminen ei ole oma valinta, se saattaa tuntua hyvinkin raskaalta. Pitkään perhe-elämää eläneen eron jälkeinen yksin oleminen voi olla suuri haaste sopeutumiselle. Leskeytyminen pitkän parisuhteen jälkeen aiheuttaa usein paitsi surua, myös hämmennystä, mitä nyt sitten olisi tarkoitus tehdä, miten jatkaa eteenpäin kun kaikki tuntuu muuttuneen.

Ihminen sopeutuu omaan elämäntapaansa usein hämmästyttävän hyvin, olipa se sitten millainen tahansa. Voi käydä myös niin että pitkän yksin elämisen jälkeen parisuhteessa eläminen voi tuntua vaikealta, jopa täysin mahdottomalta. On opittu arvostamaan omaa aikaa, itsenäisyyttä ja omantuntuista arkea. Silloin onkin hyvä palata tutkimaan omia arvoja, mikä on minulle tärkeää elämässä, ja miten voin elää elämää, joka tuntuu minusta oikealta, riippumatta siitä mitä ympäristö siitä ajattelee.