Ulkopuolisuus

Ulkopuoliseksi itsensä tunteminen on kokemus, joka melkein jokaisella on jossain vaiheessa elämäänsä. Joskus se johtuu uudesta ympäristöstä ja ihmisistä, joihin ei ole vielä ehtinyt tutustua. Ulkopuolisuus ei siis välttämättä tarkoita sitä, että on erillään muista. Ulkopuolisuuden tunne voi yllättää tutussakin paikassa ja läheisten ihmisten seurassa, kun ne eivät vastaa sitä, mitä toivomme sosiaalisilta suhteilta.

Ulkopuolisuuden tunteella on sanottu olevan samanlainen merkitys kuin kivulla ihmisen selviytymisen kannalta. Ihmiset tarvitsevat toisiaan ja tukevaa yhteisöä, ulkopuolisuuden tunne saa meidät etsiytymään ryhmään, joka hyväksyy jäsenekseen ja puolustaa tarvittaessa.

Ulkopuolisuuden tunne johtaa herkästi yksinäisyyteen ja vaikuttaa terveyteen. Yksinäisyys, joka ei ole oma valinta, nostaa todennäköisyyttä kärsiä korkeasta verenpaineesta, heikommasta unen laadusta, heikentyneestä immuunipuolustuksesta, poikkeavasta valkosolujen määrästä ja muutoksista aivojen hormoni- ja stressinsäätelyjärjestelmissä. Ulkopuolisuuden herättämä yksinäisyys on siis asia, johon kannattaa reagoida nopeasti. Osallisuuden ja kuulumisen tunteita voi kokea työpaikalla, harrastuksissa, opinnoissa tai vapaaehtoistyössä.