Jussi Lehtonen: Notkeaa mieltä ja kestävyyttä

”Ensimmäinen kontaktini Suomen Mielenterveysseuraan lienee vuosituhannen vaihteesta, kun olin mukana Lapinlahden sairaalaa puolustavassa kansanliikkeessä. Sain seuran silloiselta puheenjohtajalta Kari Pylkkäseltä allekirjoituksen vetoomukseen sairaalatoimintojen säilyttämisen puolesta.

Sittemmin sairaala lakkautettiin, mutta Mielenterveysseura oli mukana Lapinlahden myöhemmissäkin käänteissä, ja on edelleen. Toivotaan Lapinlahden lähteelle pitkää ikää. Tarvitsemme Helsinkiin Mielenterveyden talon ja puiston!

Rajojen ylittämistä

Olen toiminut seuran liepeillä myös Terveyttä kulttuurista -verkoston tiimoilta. Tämä epämuodollinen ja joskus myös anarkistis-avantgardistinen taiteen ja sosiaalitoimen rajoja ylittävä yhteenliittymä toimi alkujaan Mielenterveysseuran suojissa.

Kun lähdin esittämään Shakespearen sonetteihin pohjautuvaa monologiesitystäni Rakkaus ei ole ajan narri hoitolaitoksiin ja vankiloihin eri puolille Suomea ja Ruotsia, Mielenterveysseura oli mukana mahdollistamassa kiertuetta.

Kun kirjoitin kiertuekokemusteni pohjalta hoitolaitoksissa esiintyvän näyttelijän käsikirjan Samassa valossa, Mielenterveysseura oli yksi julkaisijoista. Moniin myöhemmin toteuttamiini sosiaalisesti suuntautuneisiin dokumenttiteatteriprojekteihin löysin hienoja yhteistyökumppaneja seuran edellisen toiminnanjohtajan Marita Ruohosen moninaisten järjestökontaktien kautta.

Suuria haasteita

Olen saanut seurata Mielenterveysseuran toimintaa myös liittohallituksen varajäsenenä. Pikku hiljaa minulle on valjennut, kuinka laaja-alaista työtä järjestö tekee. Mielenterveysseura toimii sekä ylätasolla että siellä, missä ruohonjuuret levittäytyvät. Se on yhtä aikaa abstrakti ja käytännöllinen, valtakunnallinen ja paikallinen.

Mielen hyvinvoinnin edistäminen on haasteellista hommaa, varsinkin kun sen vastapooli, mielen pahoinvointi, saa näinä aikoina niin monenlaisia olomuotoja. On elintärkeää, että ihminen voi unelmoida tasa-arvoisemmasta ja oikeudenmukaisemmasta yhteiskunnasta sekä puhtaammasta elinympäristöstä. Ja vielä tärkeämpää, että voi kokea pystyvänsä tekemään jotain niiden eteen.

Toivon mielen notkeutta ja kestävyyttä 120-vuotiaalle!"

Jussi Lehtonen
Kiertuenäyttämön taiteellinen suunnittelija ja näyttelijä
Suomen Kansallisteatteri