Tarja Miettinen: Nuorten asialla

Tarja Miettinen, Business Strategist, Ylimaallinen Agentuuri

“5000 euroa!”, huusi Tapiola-yhtiöiden edustaja. Koko summa lyhentämättömänä nuorten mielenterveyden edistämiseen.

”Oli vuosi 2011 ja Habitare-messut. Silloinen yritykseni DesignShopOutlet.com teki yhteistyötä Mielenterveysseuran kanssa. Messujen Puistobulevardin yhtenä teemana oli osallistuminen. Mielenterveysseuran ja tekstiiliyrittäjä Heli Miikkulainen-Gilbertin kanssa toteutimme perinteisen ryijynteko-workshopin.

Upeaa yhteishenkeä

Pystytimme pöydät, toimme materiaalit ja ompelukoneen. Ja kutsuimme ihmiset tekemään pienen palan tyynyä ryijytekniikalla. Pöytiemme ääreen istuivat muun muassa Flinch-bändin pojat, Michelin-tähtiravintolakokki Jouni Törmänen, muotisuunnittelija Maria Jokela ja edesmennyt tekstiiliartisti Sari Syväluoma, meppi Anneli Jäätteenmäki ja Riitta Manner sekä Elsi Katainen useiden messuvieraiden kanssa. Heli yhdisti palat ja siitä syntyi 90 senttiä pitkä koivunpölkkytyyny. Se huutokaupattiin ja Tapiola-yhtiöt lunasti upean, käsintehdyn tyynyn. Ja nuoret saivat 5000 euroa! Upeaa yhteistyötä ja yhteishenkeä.”

Seuraavana vuonna Tarja Miettisen yritys kutsui useat design-alan yrittäjät Palaset Kohdalleen -hyväntekeväisyyshuutokauppaan. Huutokauppa oli auki huuto.net-sivustolla ja sillä haettiin sekä näkyvyyttä että tukea monista oireista kärsiville nuorille ja heidän perheilleen.  Tuotto ohjattiin Mielenterveysseuran Suomeen tuoman uuden työtavan juurruttamiseksi.

Tukea nuorille ja perheille

Monimuotoisen perheterapian (MDFT - Multidimensional Family Therapy) tavoitteena on saada nuori ja hänen perheensä motivoitumaan muutokseen ja sitoutumaan hoitoon. ”Mielestäni MDFT tarvitsi tukea. Juuri monimuotoisessa perheterapiassa perheiden on helpompi uskoa asioiden eteenpäinviemiseen, koska he asioivat aina saman, heitä kunnioittavan ja heidän kanssaan yhteistyötä tekevän henkikön kanssa.”

Kyyneleet silmissä

Tarja Miettinen kiikutti myös yrityksensä kivijalkakauppaan seuran keräyslippaan muutamaksi vuodeksi.

”Kaunein muisto siltä ajalta on, kun pieni poika kysyi, mikä tuo on. Kerroin, että siinä kerätään rahaa lapsille ja nuorille, jotta he saisivat apua mielenterveysongelmiinsa, jos vaikka kotona tai koulussa on hankaluuksia. Pikku poika katsoi minua vakavana, kaivoi puhelimen suojuksesta vitosen ja laittoi sen lippaaseen. Tämä pikkupoju on poikani Paavo, silloin kahdeksan vuotta. Hän laittoi kaikki rahansa lippaaseen ja sanoi, “jos eno olisi saanut apua, olisiko hän nyt terveempi?”. Kyyneleet tulivat silmiini ja nyökkäsin. Lasten empatiakyky on uskomaton. Moniko meistä aikuisista on tehnyt saman?

Mitä aikaisemmin nuorten mielenterveyttä voidaan edistää, sitä inhimillisempi yhteiskuntamme on. Nuorissa on tulevaisuutemme. Jatketaan nuorten mielenterveyden tukemista Mielenterveysseuran avulla.”

Haastattelu: Tarja Heiskanen

Juttu on osa Mieli 120 -historiikkia. Tutustu Suomen Mielenterveysseuran tarinaan täällä.