Tiina Merikanto: Auttaminen on vahva kokemus

Tiina Merikanto.

Vapaaehtoistyö veti Tiina Merikantoa puoleensa. Tampereella hän huomasi kriisikeskus Osviitan ilmoituksen tukihenkilöiden koulutuksesta.

”Innostuin, mutta olin arka. Vasta kun olin käynyt sosiaali- ja terveydenhuollon työnohjaajakoulutuksen rohkaistuin tarpeeksi ja menin kurssille.”

Muistelen lämmöllä

Niin Tiinasta tuli kriisipuhelinpäivystäjä ja hän tapasi kriisikeskukseen huoliaan purkamaan tulleita ihmisiä.

”Jonkin ajan kuluttua minua pyydettiin Osviitan hallitukseen ja myöhemmin Tampereen mielenterveysseuran edustajana pääseuran hallitukseen.”

”Osviitan vuosia muistelen lämmöllä. Jos vapaaehtoistyössä voi olla pieneksi avuksi toiselle ihmiselle, itse saa eniten. Se on vahva kokemus.”

Ymmärrys kasvoi

Suomen Mielenterveysseuran hallituksessa Tiina oli vuosina 2006–2008. Sosiaali- ja terveyssektorilla oli tuolloin meneillään monia muutoksia, muun muassa mietittiin tilaaja-tuottajamallia.

”Oli äärimmäisen mielenkiintoista nähdä järjestön työkenttää koko laajuudessaan ja pohtia, miten muutokset vaikuttavat järjestön työhön. Oman ammattini näkökulmasta taas sain varmasti eväitä ymmärtää monia asioita paremmin.

Vuonna 2011 Tiina sai Mielenterveysseuran Valtakunnallisen mielenterveyspalkinnon. ”Olin jo pitkään tehnyt sosiaali- ja terveydenhuoltoa käsitteleviä ohjelmia. Muistaakseni vuonna 2000 oli Silminnäkijä-ohjelmassa ihmisiä omilla nimillään ja kasvoillaan kertomassa mielenterveyden häiriöistään, muun muassa skitsofreniasta. Se ei ollut aivan tavallista vielä tuolloin. Jälkeenpäin ajatellen se oli merkittävä kohta, jossa myös mielenterveyden häiriöihin liittyvää stigmaa purettiin lisää.

Olen hieman addiktoitunut

”Arvostan mielenterveyspalkintoa ja muitakin palkintojani hyvin paljon. Mieltä lämmittää, kun oma työ huomataan.” Tiina jatkaa, että olisi aivan varmasti tehnyt ohjelmia sosiaali- ja terveydenhuollosta myös ilman palkintoja.

Sosiaali- ja terveysasiat eivät ole yhteiskunnan prioriteettilistan kärjessä. ”Mutta ne ovat erittäin merkittäviä ihmisille ja samalla suuri yhteiskunnallinen kysymys; miten ihmisten palvelut järjestetään.

Sote on Tiinalle lähes sydämen asia. Selkeäsanainen toimittaja on totuttu näkemään ruudussa selvittämässä katsojille Soten viimeisimpiä kiemuroita. Hän myöntää jopa addiktoituneensa soteen.

”Saatanpa viikonloppunakin kaivaa sote-papereita esille, se on niin laaja ja kiinnostava hanke, perehdyttävää riittää. Ehdottomasti Sipilän hallituksen suurin ja merkittävin uudistus. Niin suuri sosiaali- ja terveydenhuollon mullistus, ettei sitä vielä edes osata hahmottaa.”

Haastattelu: Tarja Heiskanen

Juttu on osa Mieli 120 -historiikkia. Tutustu Suomen Mielenterveysseuran tarinaan täällä.