Heidi Rosenström: Kun Heureka tuli hulluksi

Heidi Rosenström.
Heidi Rosenström, näyttelytuottaja, Heureka

”Tein yhteistyötä Mielenterveysseuran kanssa Heureka tulee hulluksi -näyttelyssä vuosina 2011–2013. Mielenterveysseura antoi meille asiantuntija-apua mielenterveyskysymyksissä, kertoi mistä saa apua elämän vaikeuksissa ja ongelmissa, tuotti aineistoa näyttelyyn sekä auttoi muiden aineistojen tekemisessä. Saimme myös hyviä kommentteja näyttelyn sisällöstä ja toimivuudesta”, kertoo näyttelytuottaja Heidi Rosenströn Heurekasta.

”Seuran kanssa oli mukava tehdä yhteistyötä, aina kysyttäessä oltiin valmiit auttamaan. Minusta tuntui koko ajan, että todella teimme näyttelyä yhdessä ja uskon, että Mielenterveysseurallekin oli iloa ja hyötyä yhteistyöstä.”

Opin paljon mielenterveydestä

Heidille Mielenterveysseura oli melko uusi tuttavuus. ”Tiesin seuran, mutta en silloin mieltänyt, että Mielenterveysseura ja Mielenterveyden keskusliitto ovat kaksi erilaista organisaatiota. Opin paljon itsekin yhteistyömme aikana.”

Heidi kertoo nyt huomaavansa paremmin, mitä mielenterveysasioista kirjoitetaan ja puhutaan julkisuudesta ja miten Mielenterveysseura on esillä. ”Ja onhan se paljon.”

Näyttely oli menestys

Heureka tulee hulluksi -näyttelyn vastaanotto oli hyvä ja palaute lähes pelkästään myönteistä. ”Valmistauduimme siihen, että kielteistäkin palautetta voi tulla, mutta eipä sitä juuri tullut. Ihmisiä kävi paljon ja vieraskirjoistamme on ollut mukava lukea kävijöiden kommentteja.”

He ovat kertoneet omia kokemuksiaan näyttelystä ja todenneet, että ymmärtävät nyt paremmin, mistä mielenterveydessä on kyse. Yksi näyttelyn tavoite olikin murtaa ennakkoluuloja ja kertoa, että jokainen voi huolehtia omasta mielenterveydestään monin tavoin.

Paras katsojakokemus

Heurekasta näyttely lähti maailmalle, ensin Lissaboniin ja sitten Pariisiin.

”Myös Lissabonissa kävijät pitivät näyttelystä ja sen yllätyksellisyydestä. Se oli myös lapsiperheiden suosiossa ja atmosfääriä kehutiin upeaksi."

Hieno näyttely on myös saanut arvostettua tunnustusta tiedekeskusmaailmaailmassa. Se palkittiin maailman parhaasta tiedekeskuksen yleisökokemuksesta. Tiedekeskusliitto Association of Science-Technology Centersin (ASTC) myöntämä Roy L. Shafer Leading Edge for Visitor Experience 2014 -palkinto on tiedekeskusalalla erittäin arvostettu.

Palkintolautakunta kertoi perusteluissaan olleensa vaikuttunut näyttelyn avoimesta ja innovatiivisesta tavasta esitellä mielenterveyttä. He ylistivät myös rohkeutta haastaa yleisö ajattelemaan aihetta uusin tavoin.

Haastattelu: Tarja Heiskanen

Juttu on osa Mieli 120 -historiikkia. Tutustu Suomen Mielenterveysseuran tarinaan täällä.