Anna-Riikka Carlson: Mieluisaa ja mieleenpainuvaa yhteistyötä

Anna-Riikka Carlsson.
Anna-Riikka Carlson, kustantaja, WSOY

”Perustamani pieni kustantamo Avain julkaisi yhteistyössä Suomen Mielenterveysseuran ja Helsingin Diakonissalaitoksen kanssa Jussi Lehtosen Samassa valossa -teoksen, jossa tarkastellaan teatterin tekemistä tavallisesta poikkeavissa ympäristöissä kuten psykiatrisella osastolla, dementiayksikössä tai vankilassa.

Tämän projektin jälkeen kulttuurin merkityksestä ihmisten hyvinvointiin ja terveyteen on keskusteltu valtavasti, ja kulttuurielämyksiä on tarjottu lukuisissa hoitolaitoksissa. Tuntui tärkeältä olla mukana edistämässä näin merkittävää asiaa.

On ollut hienoa seurata, miten Jussi Lehtonen on jatkanut kulttuurielämysten viemistä hoitolaitoksiin. Hän on väitellyt aiheesta ja kirjoittanut tietokirjan vankilasta vapautuvien teatterista. Parhaillaan hän kiertää lausumassa runoja muistisairaille.

Yhteistyö Suomen Mielenterveysseuran ja Helsingin Diakonissalaitoksen oli todella innostavaa. Asiat hoituivat rakentavassa ja lämpimässä ilmapiirissä, ja jokainen kohtaaminen työn eri vaiheissa oli mieluisa ja mieleenpainuva. Olen tämän projektin jälkeen seurannut Suomen Mielenterveysseuran toimintaa entistä aktiivisemmin ja iloinnut, että sanoma siitä, että suhtautuminen mielen sairastumiseen tuntuu muuttuneen yhteiskunnassa armollisemmaksi. Hoitoon osataan hakeutua ja sitä vaaditaan, ja on yhteiskunnan tehtävä huolehtia, että sitä on saatavilla.

Samassa valossa -teokseen otti valokuvat Hanna Weselius, joka voitti Kirjan vuosi 2015 -kirjoituskilpailun, jota olin järjestämässä. Weseliuksen esikoisromaani Alma! ilmestyi elokuussa 2016 ja voitti Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon. On erityisen onnellista törmätä uusissa yhteyksissä ihmisiin, joiden kanssa on jakanut aikaisemmin jotakin merkittävää. Samassa valossa kuuluu ehdottomasti tällaisiin erityisen tärkeisiin projekteihin, joissa olen saanut olla mukana.”

Anna-Riikka Carlson

Kuva: WSOY

Juttu on osa Mieli 120 -historiikkia. Tutustu Suomen Mielenterveysseuran tarinaan täällä.