Tarja Tallqvist: Tietoiskuja ja ystävyyttä

Tarja Tallqvist.
Tarja Tallqvist, TV-ohjaaja, toimittaja, poliitikko ja lähihoitaja

”Ensimmäinen yhteinen työni Mielenterveysseuran kanssa oli tietoisku ja juliste Älä jää yksin, älä jätä yksin.

Kuvaajani Jari Pollari esitti masentunutta yksinäistä miestä ja nelivuotias siskonpoikani Marcus poikaa, joka kirjoittaa sumuiseen ikkunaan MOI. Sitä esitettiin myös elokuvateattereissa ja palaute kertoi, että se todella kosketti.

Sitä oli ilo olla tekemässä. Siitä alkoi ystävyys ja työsuhde karismaattisen Pirkko Lahden ja yhtä upeiden Kristina Salosen ja Tarja Heiskasen kanssa.

Jonkin ajan kuluttua teimme uuden tietoiskun,  jonka kuvasimme Linnanmäellä. Teemana oli muistaakseni Iloa elämään.

Omasta masennuksesta nouseminen 1993 oli rankkaa, ja sain siihen paljon apua Mielenterveysseuralta. Minua pyydettiin puhumaan ympäri Suomea masennuksesta ja siitä selviytymisestäni Tarjolla toivoa  -teemalla.

Mielenterveysseuran 100-vuotisjuhlavuonna 1997 sain Irja Rantasen rahastosta 10 000 markan palkinnon.  Olin ja olen edelleen siitä hyvin iloinen ja ylpeä.

Viimeisin yhteinen työmme oli MTV:n pieni ohjelma Otetko kuullut tarinan seuran juhlavuonna. Siinä Jarkko Rantanen luki takan äärellä joka ilta kuukauden ajan pienen tarinan,  jossa aina oli jokin ajatus.

Pirkko Lahti niitä tarinoita löysi ja me muotoilimme niitä sopiviksi. Se oli hyvä sarja ja ihmettelen, ettei sitä uusita, sillä se on täysin iätön.

Yhteistyömme oli minulle todella tärkeää. Muistan teitä ilolla ja kiitollisuudella.”

Tarja Tallqvist

Juttu on osa Mieli 120 -historiikkia. Tutustu Suomen Mielenterveysseuran tarinaan täällä.