Satu Itkonen: Vakavia asioita ilon kautta

Satu Itkonen.
Satu Itkonen, yleisötyöpäällikkö, Ateneumin taidemuseo / Kansallisgalleria

”Olen saanut olla töissä Ateneumin taidemuseossa useaan otteeseen 1990-luvun lopulta, määräaikaisena museolehtorina, freelancer-museopedagogina ja vuoden 2015 alusta museon yleisötyötiimin vetäjänä. Pienen yleisötyötiimin työajasta suurimman osan vie niin sanottu perustyö eli tulevien näyttelyiden yleisötapahtumien, osallistavien tilojen, opastusten ja yleisölle suunnattujen tekstien suunnitteleminen ja tuottaminen.

Kuitenkin myös yhteistyöhankkeet ja yleisötyön kehittämiseen tähtäävät kokeilut ulkopuolisten asiantuntijakumppanien kanssa ovat olleet todella tärkeitä yhteiskunnallisen vaikuttamisen, oman työn kehittämisen, ajatusten avartamisen ja verkostoitumisen välineitä.

Taide tukee mielenterveyttä

Suomen Mielenterveysseuran kanssa olemme olleet muun muassa järjestämässä parikin kertaa jäseniltaa Rikosuhripäivystyksen ja muiden auttavien puhelimien vapaaehtoisille sekä järjestäneet seminaarin itsetuhoisuudesta ja taiteen parantavasta voimasta. On ollut valtavan innostavaa yhdistää osaamista ja näkökulmia: museossa työskentelevät ovat vakuuttuneet taiteen myönteisestä vaikutuksesta ihmisyyteen ja mielenterveyteen. Keskustelut ja yhteistyö mielenterveyden ammattilaisten kanssa ovat vahvistaneet tätä ajatusta lisää.

Museot ovat toivottavasti tulevaisuudessa instrumentteja, joita rohkeasti ja enemmän käytetään keskusteluiden, ihmisten kohtaamisten ja eheyttävien prosessien edistäjänä. Ateneumissa tätä tukee muun muassa pyrkimys avoimuuteen, verkon kautta jaettava yhä rikkaampi taidekuvasto ja taiteen tarkastelun menetelmien aktiivinen jakaminen. Tiukentuvan talouden ja kovenevien arvojen aikana me eri alojen toimijat tarvitsemme toinen toistemme asiantuntijuutta ja verkostoja. Ja sitä paitsi: yhteistyö on mukavien kumppaneiden kanssa todella hauskaa!"

Satu Itkonen

Juttu on osa Mieli 120 -historiikkia. Tutustu Suomen Mielenterveysseuran tarinaan täällä.