Tekstin koko

Suurenna tekstikokoa Pienennä tekstikokoa

3.9.2013 9.00

Nuorten yksinäisyys on hiljaista, ikävää ja täynnä pelottavia ajatuksia

Nuorten yksinäisyyden kokemukset ovat yleisiä, mutta sekä kokemukset, yksinäisyyden hahmottaminen että selviytymiskeinot eroavat toisistaan. Nuorten ja lasten yksinäisyyttä torjuvan Yhteisvastuu nuoresta -hankkeen kesällä 2013 tekemä kysely osoittaa, että etenkin nuoret tytöt haluavat kertoa yksinäisyydestä ja sen vaikutuksista.

Verkkokyselyyn vastasi yli 900 nuorta. Peräti 70 prosenttia koki, että nuorten yksinäisyyteen puututaan liian vähän. Kysely antaa nuorten yksinäisyydestä monimuotoisen ja karun kuvan.
”Yksinäisyys on sitä, kun seisot yksin koulun käytävällä. Sinua katsotaan, mutta kukaan ei sano sinulle sanaakaan.”
”Yksinäisyys antaa olon, ettei ole tärkeä kenellekään. Kukaan ei kysy kuulumisiasi ja se satuttaa.”
Vain viisi prosenttia vastaajista oli poikia. Meidän on pohdittava, miten tavoitamme myös pojat ja saamme heidät kertomaan yksinäisyydestään, Suomen Mielenterveysseurassa nuorten Löydä oma tarinasi -vertaistukiryhmiä koordinoiva Hannele Lehtonen sanoo.

Unelmoin siitä, että olisin joskus oman elämäni onnellisin

Yksinäisyyskyselyssä yksinäisyyden ja yksin olon ero nousee selvästi esiin. Yksin oloa pidetään monien nuorten kertomuksissa positiivisena ja voimaa antavana. Sen sijaan yksinäisyys koetaan lähes poikkeuksetta musertavana. Pahimmillaan yksinäisyyden nähdään johtavan itsetuhoon.
”Kun on paljon yksin, on paljon aikaa ajatella omia asioita ja elämää. Pystyy olemaan juuri sellainen kuin haluaa eikä kukaan arvostele. Siinä voi myös löytää "oikean itsensä".”
”Yksinäisyys on hidasta kuolemista. Siinä kärsii ja odottaa, että joku  vois pelastaa, mut ketään ei kuulu. Vanhemmat ei kai huomaa tai sit niit ei vaan kiinnosta.”
”Mua on koulukiusattu 7 vuotta ja tänään mä vaan romahdin. Mä en jaksa enää. Koulussa on vaan yks sellanen johon voin luottaa ja must tuntuu et sekin välillä on se joka mua kiusaa. Tänään mun ois vaan tehny mieli lähtee siel koulusta ja kuolla yksin jonnekki huoneen nurkkaan.”
Nuorilla on monia keinoja lievittää yksinäisyyttään. Yleisimmät keinot ovat netti ja sosiaalinen media sekä musiikin kuuntelu.

Jokaisella nuorella on oma tapansa hahmottaa yksinäisyyttä ja myös omat keinonsa selvitä siitä, kertoo Lehtonen.
– Uuden ystävän, kaverin tai seurustelukumppanin löytyminen on hyvin tärkeä väylä pois yksinäisyydestä. Myös unelmat muutoksesta kantavat ja antavat voimaa.
”Joskus ala-asteella tuli semmonen puuska joskus et tuntu et kaikki mun ystävät on vaa mun ympäril ja esittää välittävänsä, mut sit myöhemmin tajusin et ne oikeesti välitti. Ne samat ystävät on mulla vieläki tallella.”
”Tiedän, että minulla on mahdollisuuksia tutustua uusiin ihmisiin, kunhan vain itse olen aktiivinen enkä kyhjötä koko ajan vain kotona.”
Nuorilla on valtavasti myös erilaisia luovia ja yksilöllisiä toiminnallisia keinoja selättää yksinäisyys.
”Voi siivota, sisustaa tai mennä vaikka naapuriin kahville.”
”Yksinäisyys menee pois mielestä, kun keskittyy liikkumiseen. Pomppii vaikka trampoliinilla tai treenaa yleisimmin.”
”Kirjojen maailmaan voi paeta. Kirjoja lukiessaan tuntee, ettei ole yksin kun eläytyy kirjan tapahtumiin ja henkilöiden tarinoihin.”
”Pitää itsensä kiireisenä ja luo taidetta.”
Yhteisvastuu nuoresta -hankkeessa Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Suomen Punainen Risti, Suomen evankelis-luterilainen kirkko ja Suomen Mielenterveysseura torjuvat nuorten yksinäisyyttä tuomalla yksinäisyyttä kokevat nuoret entistä varhemmin avun piiriin kummi- ja tukioppilastoiminnan, ystävätoiminnan ja vertaistukiryhmien avulla. Hanke rahoitetaan vuoden 2011 Yhteisvastuukeräyksen tuotolla.

Tutustu kyselyn koosteeseen>>>

Hannele Lehtonen, suunnittelija Sos-kriisikeskus - Ryhmätoiminnat