Tekstin koko

Suurenna tekstikokoa Pienennä tekstikokoa

17.9.2012 9.35

Perhe- ja parisuhdeongelmat yleisin syy Mielenterveysseuran kriisipalveluissa

Kesällä pari- ja perheongelmien takia soitettiin Kriisipuhelimeen normaalia enemmän. – Soittojen taustalla oli erotilanteita, perheväkivaltaa, uskottomuutta, vuorovaikutusongelmia sekä huolta omasta tai puolison alkoholinkäytöstä, kertoo kriisipuhelintoiminnan päällikkö Susanna Winter.

Heinäkuussa Kriisipuhelimeen tuli ennätykselliset 16 350 puhelua, kun yleensä puheluja on tullut kuukaudessa keskimäärin 12 000.

Suomen Mielenterveysseuran kriisipalveluissa näkyy selvästi, että perheet ja pariskunnat ovat lähteneet aiempaa aktiivisemmin hakemaan apua vaikeuksiinsa.
– Ihmiset näyttävät aktivoituneen. Mahdollisesti perheiden vaikeuksista käyty julkinen keskustelu on herättänyt ihmisiä pohtimaan omaa tilannettaan. Matalan kynnyksen kriisipalvelut ovat nopea tapa saada hyvää apua omiin vaikeuksiin, kertoo Susanna Winter.

Perhe- ja parisuhdeongelmat näkyvät myös Mielenterveysseuran Kriisivastaanotoilla.
– Ne olivat kesällä yleisin yhteydenoton syy.  Helsingin SOS-kriisikeskuksessa oli viime kesänä poikkeuksellisen hyvä henkilöstötilanne, ja pystyimme auttamaan useampia perheitä kuin aiempina vuosina, kertoo kriisityön päällikkö Pirjo-Riitta Liimatainen.

Lomat voivat kärjistää parisuhteita ja lisätä päihteiden käyttöä. Keskikesällä avun tarvetta saattaa kasvattaa myös se, että monet muut tukipalvelut ovat suljettuna tai toimivat vajaalla miehityksellä. Monet tuntevat loma-aikaan itsensä yksinäisiksi, kun ihmiset lomailevat perheen tai ystävien kanssa.

– Kriisivastaanotoilla kiireisintä aikaa ovat perinteisesti syksyt, jolloin monissa perheissä nousevat esimerkiksi eroajatukset, joita on pantattu kesälomien ajan. Pystyisimme auttamaan ja ehkäisemään perheiden ja pariskuntien ongelmien pahenemista huomattavasti laajemmin, jos meillä olisi enemmän resursseja, kertoo Pirjo-Riitta Liimatainen.

Kriisipuhelin päivystää numerossa 010 195 202 arkisin klo 9-06, lauantaisin ja juhlapyhinä klo 15–06 sekä sunnuntaisin klo 15–22. Päivystäjinä toimivat kriisityöntekijät sekä koulutetut vapaaehtoiset tukihenkilöt. Vuonna 2011 kriisipuhelimeen tuli 175 350 soittoa.

Pirjo-Riitta Liimatainen, kriisityön päällikkö
puh.  (09) 41350 545, gsm 040 8658 608