”Pelkästään tieto siitä, että joku on olemassa, jos tarvitsen, auttoi jaksamaan”

Uutiset

Jani vastaa vapaaehtoisena Suomen Mielenterveysseuran Kriisipuhelimeen, kun sinulla on hätä ja huoli. Hän ja 550 000 sosiaali- ja terveysjärjestöjen vapaaehtoista ovat niitä jokuja, joiden ansiosta Suomi on parempi paikka meille kaikille.

“Teen tätä työtä, jotta kenenkään ei tarvitsisi ajatella, että minun pitää selvitä tästä yksin.”

Kun Janilla todettiin parantumaton luusairaus, joka rajoittaa häneen liikkumistaan, sai hän itse paljon apua läheisiltä.

”Osa oli sitä, että joku kävi puolestani kaupassa ja osa oli henkistä tukea. Pelkästään tieto siitä, että joku on olemassa, jos tarvitsen, auttoi jaksamaan.”

Janin oma kokemus avun ja tuen saamisesta motivoi aloittamaan vapaaehtoistyön. Kaikilla ei ole läheisiä, joiden puoleen kääntyä tai joille uskaltaisi puhua silloin kun on vaikeaa.

”Jos voin omaa aikaani antamalla helpottaa toisen oloa, saan siitä hyvän mielen myös itselleni.”

Jani päivystää Kriisipuhelimessa usein öisin. Kriisipuhelimessa päivystysvuorot ovat joka kerta erilaisia, eikä ikinä voi tietää, mitä päivystysvuoro tuo tullessaan. Voi olla, että langan toisessa päässä joku seisoo rautatiekiskoilla. Toinen yksinäisyydestä kärsivä voi soittaa toivottaakseen jollekin hyvää yötä. Yöllä usein ihmisten huolet paisuvat. Kriisipuhelinpäivystäjä Jani kuvailee itseään hetken rinnallakulkijaksi.

”Tehtäväni ei ole ratkaista kenenkään ongelmia heidän puolestaan, eivätkä soittajat sitä usein kaipaakaan. Tärkeämpää on se, että joku vain kuuntelee.”

Kriisipuhelimeen soittajia on paljon. Puheluita tulee kolme kertaa enemmän kuin mihin pystytään vastaamaan. Kriisipuhelimessa vastaavat kriisityön ammattilaiset sekä koulutetut vapaaehtoiset heidän tukeminaan. Vapaaehtoisten päivystäjien työ on erittäin tärkeää.

”Koko maailmaa en ehkä voi pelastaa, mutta voin antaa ainakin yhdelle ihmiselle kerrallaan mahdollisuuden tulla kuulluksi.”

Suomen Mielenterveysseura on mukana sosiaali- ja terveysalojen kattojärjestön SOSTE:n ”Onneksi on joku”-kampanjassa. Suomessa on yli puoli miljoonaa vapaaehtoistyöntekijää, jotka omalla auttamistyöllään ovat merkittävässä osassa tämän yhteiskunnan rakentamisessa.

Osallistu kampanjaan nimeämällä tärkeää työtä tekevä vapaaehtoinen käyttämällä sosiaalisessa mediassa hashtagia #onneksionjoku!

Lisätietoja: onneksionjoku.fi

Kriisipuhelin - apua elämän kriiseihin