Auta arjessa – 10 vinkkiä auttajalle

Kun haluat tukea toista ihmistä arjessa, niin luota siihen, että ystävällisyys on tärkeämpää kuin asioista tietäminen.

Tukihenkilöitä kouluttava Veli Kaukkila Mielenterveysseurasta listaa auttajan teesit.

Auttajan teesit

1. Ole ystävällinen. Ystävällisyys on tärkeämpää kuin asioista tietäminen. Ystävällisyys on eettistä viisautta, joka ohjaa auttajan ja autettavan välistä dialogia autettavan parhaaksi.

2. Kunnioita. Tuettavan vaikeuksia ja rajoja on tärkeä kunnioittaa.

3. Ole läsnä. Vain itsensä kanssa tasapainossa oleva kykenee aidosti tarjoamaan läsnäoloaan muille!

4. Ole avoin. Rehellisyys on kaiken lähtökohta. Suurimmat uhat tulevat oman itsen sisältä, omista mielikuvista.

5. Ole luotettava. Maailma on täynnä katteettomia lupauksia, joten pidä lupauksistasi kiinni sovitun mukaisesti. Luottamuksellisuus ei ole pelkästään opittu asia, vaan se on periaate, johon kannattaa aina pyrkiä.

6. Rohkaise ja kannusta. Luo toivon ilmapiiriä uskomalla tuettavan selviytymiseen.

7. Älä tulkitse tai oleta. Kysy, tartu kerrottuun, tee selkeitä ja avoimia kysymyksiä. Yritä löytää keskustelun "punainen lanka".

8. Anna prosesseille aikaa. Jokaisen elämässä kaikella on oma aikataulunsa.

9. Suostu oppimaan. Oivalla se, että löytöretki toiseen on samalla myös löytöretki itseen. Oman keskeneräisyytensä ja kasvunpaikkojen tunnustaminen ja niistä oppiminen sallivat myös autettavan työstää omia kipupisteitään, ja ovat mahdollisuus myös auttajan omalle kasvulle.

10. Huolehdi itsestäsi. Omasta jaksamisesta huolehtiminen on edellytys toisen auttamiselle. Vaali ja vahvista omia voimanlähteitäsi.

Veli Kaukkila on Mielenterveysseuran kansalaistoimintojen yksikön suunnittelija ja hänen vastuualueenaan tukihenkilötoiminta.

Tukihenkilöiden koulutuksissa kunnioitetaan tavallisen ihmisen tieto-taitoa ja arjen asiantuntijuutta. Tukihenkilön peruskoulutuksia järjestävät paikalliset mielenterveysseurat. Saatavana on myös lisä- ja jatkokoulutuksia Mielenterveysseuralta tai paikallisilta mielenterveysseuroilta. Lisätietoa koulutuksista löydät täältä.