Holy Mobile? - "Rakasta lähimmäistäsi, ennemmin kuin puhelintasi."

Kun älypuhelin saa liikaa valtaa elämässä, on tyypillistä, ettei ihminen useinkaan itse ensimmäisenä tunnista omaa tilannettaan. Siksi haastamme sinut olemaan yhden päivän ilman älypuhelinta. Jos päivä tuntuu henkisesti vaikealta, on hyvä pysähtyä miettimään omaa puhelimen käyttöä ja sen roolia arjessa:

• Miten käytät puhelinta lasten seurassa?
  • Voisitko rajata käyttöä myöhään illalla/heti aamusta?
  • Näpräätkö puhelintasi jatkuvasti silloin, kun tapaat ystäviäsi?
  • Onko puhelin välttämätön seuralaisesi perheen yhteisillä aterioilla?
  • Voisitko laittaa hälytysääneet pois päältä?
  • Täytyykö kaikkiin viesteihin vastata heti? Kaatuuko maailma, jos et vastaa?
  • Ovatko kaikki työpalaverissa mobiililla hoidettavat asiat välttämätöntä tehdä sen aikana?

Vinkkejä mobiilinkäytön rajaamiseen

1. Laita puhelin kiinni pari tuntia ennen nukkuumaanmenoa. Voit myös päättää, että tietyt tilat kodissasi ovat mobiilivapaita, esimerkiksi makuuhuone. Hanki vanhanaikainen herätyskello.

2. Kun tapaan ystäviä, sukulaisia tai tuttavia keskity enemmän livetilanteeseen kuin tilanteiden jakoon sosiaalisessa mediassa. Mukavasta hetkestä voi ottaa kuvan, mutta sen voi hyvin jakaa somessa vasta tapaamisen jälkeen tai vasta seuraavana päivänä.

3. Seuraile lasten mobiilinkäyttöä, keskustele siitä heidän kanssaan ja ole kiinnostunut. Huolehdi siitä, että heidän elämässään on muitakin kiinnostuksen kohteita.

4. Laita hälytysäänet pois päältä ja varaa viesteihin vastaamiseen oma aikansa. Koko ajan ei tarvitse olla saavutettavissa. Jatkuvasti piippaavat äänet, pitävät aivomme muuten kokoaikaisesti hälytystilassa.

5. Älä syyllistä itseäsi mobiilin käytöstä. Älypuhelimen käyttö on nykymaailmassa monella tapaa välttämätöntä, helpottaa yhteydenpitoa ja monien asioiden edistymistä.

Muualla verkossa

Päihdelinnki-sivustolta löydät netinkäyttöön liittyviä testejä:

Yhteistyössä Mielenterveysseura ja Avidly

Tue mielenterveystyön edistämistä ja varhaista kriisiauttamista