Hyvä mieli sarjakuvista

Tampereella Hyvän mielen sarjakuvalukupiirissä käsitellään sarjakuvien kautta häpeää ja muita hankalia aiheita.

salome tuomaala
Salome Tuomaala projektikoordinaattori Tampereen kaupungin Hyvän mielen lukutaito -hankkeessa

"Mielen hyvinvoinnin vaaliminen voi olla yhteinen asia. Vaikeuksista on mahdollista puhua, vaikka yhteistä kieltä olisi vain vähän. Me lohdutamme toisiamme, emme koskaan enää pelkää. Näin ainakin toivon.

Tällaisista toiveista rakentuu Tampereen Hervannassa kokoontuva Hyvän mielen sarjakuvalukupiiri. Mielenterveydestä keskustelun pohjaksi on valittu sarjakuvat, koska niitä on helppo lukea. Ei haittaa vaikka väsyttäisi ja stressaisi, tai suomen kieli olisi haastavaa. Sarjakuvan kertomus voi koskettaa kevyesti, kiireisenä hetkenä kirjaa selatessa. Sarjakuvaan voi myös uppoutua siinä missä romaaniinkin. Se voi tarjota rentouttavan miniloman omista ajatuksista ja retken toiseen todellisuuteen.

Kun keskustelemme Hanna Koljosen Sokerihullu-sarjakuvan pohjalta syömishäiriöistä ja riippuvuuksista, sarjakuvataiteilija ja kokemusasiantuntija Viivi Rintanen alustaa avoimesti omasta suhteestaan syömiseen. Hän kertoo, että jossain vaiheessa hän halusi lukea Sokerihullun, mutta pelkäsi syömishäiriönsä paljastuvan, jos joku näkee hänet lainaamassa kirjaa.

Mielen hyvinvoinnin haasteiden ja mielen sairastumisen mukana seuraa usein ikävä kaveri: häpeä. Häpeä omasta tilanteesta ja paljastumisen pelko. Häpeään liittyy halu olla normaali ja kontrolloida omaa elämää. Pohdimme yhdessä mikä kaikki voi helpottaa oloa syömishäiriön kiusatessa. Mietimme kontrollista luovuttamisen mahdollisuutta, avoimuutta, yhteisöllisyyttä. Puhumme taiteesta ja tarinoista, jotka antavat etäisyyttä satuttaviin asioihin ja tuovat uusia tuulia; toiveita siitä, että asiat voivat muuttua.

Alustajan avoin puhe saa muutkin hengittämään vapaasti ja kertomaan omista oudoista tunteistaan. Vai ovatko ne sittenkään niin outoja? Kuinka moni meistä on ihan normaali, kysymme. Muistutamme toisiamme siitä, miten moni kohtaa elämänsä aikana mielen haasteita.

Juuri tähän sarjakuvalukupiiri on hyvä, saattamaan meidät hetkeksi yhteen puhuaksemme yksikertaisilla sanoilla hankaluuksista, muutoksesta ja toivosta. Sarjakuvalukupiirin viimeisellä kerralla luemme Shaun Tanin sarjakuvan The Arrival. Siinä ei ole sanoja ollenkaan, vain kuvin kerrottu tarina muuttamisesta, vieraudesta, kaipauksesta ja ystävyydestä.

Kaikki Hyvän mielen sarjakuvalukupiirissä luettavat viisi teosta löytyvät täältä. Sarjakuvien valinnan yhtenä perusteena on helppo luettavuus - niiden valinnassa on auttanut ystävä, joka on opiskellut suomen kielen aakkosista alkaen viimeisen kahden vuoden aikana."

Salome Tuomaala

Kirjoittaja on projektikoordinaattori Tampereen kaupungin Hyvän mielen lukutaito -hankkeessa

Toivoa kirjallisuudesta – Maailman mielenterveyspäivä 2017