Iisalmi on Kriisipuhelimen vuoden päivystyspaikkakunta

Uutiset

Täysin vapaaehtoistyönä toimivan iisalmelaisen Ylä-Savon mielenterveysseuran päivystämistä kuvataan tunnolliseksi, hyvää yhteistyötä rakentavaksi sekä toiminnan valtakunnallisuuden huomioivaksi.

Suomen Mielenterveysseuran ylläpitämän Valtakunnallisen kriisipuhelimen vuoden päivystyspaikkakunta on Iisalmi, jossa kriisipuhelinpäivystystä on tehty vuodesta 2010 lähtien. Palkinnon luovutti Mielenterveysseuran toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi.

”Ylä-Savon mielenterveysseurassa tehdään upeaa vapaaehtoista päivystystyötä. Iisalmelaiset vapaaehtoiset ovat aktiivisia, positiivisia ja luotettavia. Heillä on innostuttu tekemään Yöttömän yön tempauksia, joita järjestetään isolla porukalla. Yöttömän yön tempauksissa vapaaehtoiset päivystävät yhtä aikaa läpi yön kiireisimmät tunnit ja myös viettävät aikaa yhdessä pienen syömisen ääressä. Yö on Kriisipuhelimen kiireisintä aikaa ja samalla päivystäjiä on vähemmän", sanoo kriisipuhelintoiminnan päällikkö Susanna Winter Mielenterveysseurasta.

Suomen Mielenterveysseuran Valtakunnallinen kriisipuhelin tarjoaa keskusteluapua kriisissä oleville ja heidän läheisilleen. Kriisipuhelin-keskustelun tavoitteena on helpottaa henkistä hätää sekä ehkäistä itsemurhia. Päivystäjä auttaa soittajaa pohtimaan keinoja tilanteen helpottamiseksi, omien voimavarojen löytämiseksi ja ongelmien ratkaisemiseksi.

”Meillä on tosi tiivis porukka. Työnohjauksessa käyvät aina kaikki päivystäjät. Yöpäivystyksen lisäksi pidetään retkiä ja ylläpidetään muita harrastuksia. Ei tämä onnistuisi ilman hyvää porukkaa, kiitos kaikille meidän ihmisille. Emme ole peruneet yhtään juhlapyhän päivystystä", kertovat palkinnon vastaanottaneet Pirjo Marttila, Satu Hiltunen ja Sirpa Heikkinen.

”Ihanaa, että palkinto tuli hyvästä perustyöstä, eikä aina tarvitse tehdä jotain erikoista tai mainostaa omaa työtä. Kriisipuhelimessa päivystäessä huomaa, kuinka pienilläkin asioilla voi auttaa. Apu on heti läsnä, eikä sitä tarvitseva joudu odottamaan kohtuuttomasti. Tämä palkinto antaa todella paljon uutta potkua."

"Meillä on kova tarve saada mukaan vielä lisää päivystäjiä. Toivomme, että päivystystoiminta voisi Iisalmessa kasvaa."

Vuoden päivystyspaikkakunta valittiin ensimmäisen kerran EU:n vapaaehtoistoiminnan vuonna 2011. Aikaisemmin vuoden päivystyspaikkakunniksi on valittu Viitasaari, Pori, Kauhajoki, Savonlinna ja Kouvola. Valinta tehdään joka vuosi 27 päivystyspaikkakunnan joukosta.

Valinta julkistettiin tänään 10.11. Helsingissä Mielenterveysseuran valtakunnallisilla verkko- ja puhelinauttamisen päivillä, joiden teemana on ”Itsetuhoisuuden ja itsetuhoisten yhteydenottajien kohtaaminen”.

Valtakunnallinen kriisipuhelin

• Numero 010 195 202
  • Päivystysajat: arkisin klo 9.00–07.00 sekä viikonloppuisin ja juhlapyhinä klo 15.00–07.00.
  • Soittaa voi nimettömänä.
  • Verkkosivut: www.mielenterveysseura.fi/kriisipuhelin
  • Vuonna 2017 Kriisipuhelimeen tuli yli 172 300 soittoa. Vuorokaudessa puheluja tulee noin 400-500.

Kaikki keskustelut Kriisipuhelimessa ovat aina luottamuksellisia ja päivystäjiä sitoo vaitiolovelvollisuus. Suomen Mielenterveysseura ei peri asiakkailtaan puhelumaksuja. Kaikki soittajalle tulevat kulut kriisipuhelimeen soittamisesta ovat puhelinoperaattorien perimiä.

Kriisipuhelin

Tule mukaan vapaaehtoistoimintaan!