Jenkkiräppärin kappale pelastaa ihmishenkiä ympäri maailman

Musiikin sanoma voi parhaimmassa tapauksessa vaikuttaa merkittävästi: Jenkkiräppäri Logicin itsemurha-ajatuksista kertova musiikkivideo ”1-800-273-8255” on auttanut maailmanlaajuisesti syvissä vesissä kamppailevia. Suomessa alkavassa kampanjassa kappale kannustaa soittamaan itsetuhoisissa ajatuksissa Kriisipuhelimeen p. 010-195-202.

Et ole yksin

Jenkkiartisti Logic julkaisi toisen studioalbuminsa "Everybody" viime huhtikuussa. Artisti on kokenut nuoruudessaan paljon karuja asioita, joista hän puhuu rohkeasti albuminsa kappaleilla. Erityisen paljon näkyvyyttä on saanut Logicin biisi 1-800-273-8255, jossa hän ottaa kantaa itsemurhiin. Kappaleen nimi on päivystävä puhelinnumero itsemurhien ehkäisylinjalle Yhdysvalloissa (National Suicide Prevention Lifeline (NSPL)).

1-800-273-8255 -musiikkivideo julkaistiin elokuun puolessa välissä. Videota on katsottu Youtubessa kuukauden aikana yli 50 miljoonaa kertaa. Don Cheadlen (Iron Man 2, Ocean’s 11, Hotel Rwanda) ja Nolan Gouldin (Modern Family) tähdittämällä musiikkivideolla teini-ikäinen poika joutuu kiusaamisen ja julman pilkan kohteeksi seksuaalisen suuntautumisensa johdosta. Tarinalla on kuitenkin rohkaiseva ja toiveikas loppu. Musiikkivideon julkaisun jälkeen Logic esiintyi MTV Video Music Awards -gaalassa, jonka jälkeen National Suicide Prevention Lifelineen tulevat puhelut nousivat 50 prosenttia.

Kappaleesta ja sen koskettavasta musiikkivideosta on tullut suuri puheenaihe sosiaalisessa mediassa. Sen vahvaan ja toiveikkaaseen sanomaan on tartuttu ympäri maailman. Myös Suomessa Suomen Mielenterveysseuran ylläpitämä Kriisipuhelin halusi lähteä mukaan kampanjoimaan teeman ympärillä. Kampanjan kärkenä on Logicin alkuperäisen musiikkivideon pohjalta tehty video, jonka toivotaan tavoittavan synkkien ajatusten kanssa kamppailevia ihmisiä. Kampanja tulee näkymään vahvasti Universal Music Finlandin ja Suomen Mielenterveysseuran sosiaalisen median kanavilla lähiviikkojen aikana.

Suomessa Kriisipuhelin avattiin vuonna 1970 ehkäisemään itsemurhia. Joka vuorokausi Kriisipuhelimeen soitetaan noin 500 kertaa, ja vuodessa yhteensä noin 180 000 kertaa. Vuonna 2015 Suomessa tehtiin 731 itsemurhaa. Kriisipuhelin palvelee kriisityön ammattilaisten ja koulutettujen vapaaehtoisten voimin. Yleisin syy soittaa Kriisipuhelimeen on ongelma ihmissuhteissa. 95 % palautetta antavista soittajista on tyytyväisiä puhelun jälkeen.

Kriisipuhelimeen soittaneiden palautteita:

”Tässä päivässä ainut hyvä asia on että sain jutella sinun kanssa.”

”Mä kuulin äänestä, että minut hyväksytään sellaisena kuin olen.”

”Ilman sitä puhelua sinne en olisi enää tässä."

"Kiitos, taisit pelastaa yhden ihmisen hengen. Jaksan taas.”

”Ennen soittoa ajattelin, etten selviä tästä yöstä, mutta nyt olo on ihan toinen.”

"Kiitos, tuntuu jo paremmalta kun sinä kuuntelet minua."

Tiesitkö?

• Kriisipuhelin päivystää numerossa 010 195 202 arkisin kello 9.00–07.00 sekä viikonloppuisin ja juhlapyhinä kello 15.00–07.00.
  • Kriisipuhelimeen voi soittaa nimettömänä.
  • Suomen Mielenterveysseura ei peri soittajilta puhelumaksuja. Kaikki soittajalle tulevat kulut Kriisipuhelimeen soittamisesta ovat puhelinoperaattorien perimiä.
  • Lisätietoja www.mielenterveysseura.fi/kriisipuhelin.

Katso Logicin pysäyttävä musiikkivideo tästä.

Lisätietoja:

Susanna Winter, kriisipuhelintoiminnan päällikkö, Suomen Mielenterveysseura
susanna.winter@mielenterveysseura.fi
+358 40 587 5197

Anniina Baumann, Universal Music Finland
anniina.baumann@umusic.com

Kriisipuhelin – apua elämän kriiseihin

Miten auttaa itsemurhaa harkitsevaa?

Itsemurhasta on turvallista puhua