Jenkkiräppärin kappaleen ympärillä toteutettu some-kampanja rohkaisi hakemaan apua

Musiikin sanoma voi parhaimmassa tapauksessa vaikuttaa merkittävästi: Jenkkiräppäri Logicin itsemurha-ajatuksista kertova musiikkivideo ”1-800-273-8255” auttoi myös suomalaisia syvissä vesissä kamppailevia. Itsetuhoisuuden takia avun tarpeessa olevien puhelut Suomen Mielenterveysseuran ylläpitämään Kriisipuhelimeen lisääntyivät 28% viime vuoden syyskuusta.

Universal Music Finland käynnisti syyskuussa some-kampanjan yhdessä Mielenterveysseuran kanssa ehkäistäkseen nuorten itsemurhia. Kampanja kannusti synkkien ajatusten kanssa kamppailevia ihmisiä soittamaan Suomen Mielenterveysseuran Kriisipuhelimeen 010-195202.

Kampanja sai alkunsa yhdysvaltalaisartisti Logicin kappaleesta ja videosta 1-800-273-8255, joka kertoo itsemurha-ajatuksista. Kappaleen nimi on päivystävä puhelinnumero itsemurhien ehkäisylinjalle. Artisti itse on kokenut nuoruudessaan karuja asioita, joista hän puhuu rohkeasti uudella albumillaan ”Everybody”.

Yhdessä toteutettu projekti tavoitti 150 000 nuorta aikuista sosiaalisessa mediassa. Mielenterveysseuran mukaan kampanja oli onnistunut ja syyskuun aikana Kriisipuhelimeen tuli 200 puhelua enemmän kuin vuosi sitten. Puheluja tuli erityisesti 18-29 -vuotiailta naisilta ja erityisen paljon lisääntyivät soitot, joissa käsiteltiin itsetuhoisia ajatuksia.

Soittajat olivat keskusteluihin hyvin tyytyväisiä: 96% palautetta jättäneistä jätti kiittävää palautetta.

Tässä muutamia palautteita syyskuun lopulta:

"Kiitos kuuntelevasta korvasta ja sydämestä."
”Hävetti kyllä soittaa tänne, mutta hyvä oli, että soitin...”
”Itku loppui ja jatkolle toivoa – kiitos”
”Kiitos paljon, kyllä mä tästä selviän.”
”Kiitos, kun sain puhua jollekin - pidän tämän numeron puhelimessa.”
”Mulla on nyt paljon rohkeampi olo ja sain niin paljon tältä puhelulta.”
”Pelastit yhden ihmishengen!”

Suomessa Kriisipuhelin avattiin vuonna 1970 ehkäisemään itsemurhia. Joka vuorokausi Kriisipuhelimeen soitetaan noin 500 kertaa, ja vuodessa yhteensä noin 180 000 kertaa. Vuonna 2015 Suomessa tehtiin 731 itsemurhaa. Kriisipuhelin palvelee kriisityön ammattilaisten ja koulutettujen vapaaehtoisten voimin. Yleisin syy soittaa Kriisipuhelimeen on ongelma ihmissuhteissa. 95 % palautetta antavista soittajista on tyytyväisiä puhelun jälkeen.

Kriisipuhelin päivystää numerossa 010 195 202 arkisin kello 9.00–07.00 sekä viikonloppuisin ja juhlapyhinä kello 15.00–07.00, ja siihen voi soittaa nimettömänä. Suomen Mielenterveysseura ei peri soittajilta puhelumaksuja, vaan kaikki soittajalle tulevat kulut Kriisipuhelimeen soittamisesta ovat puhelinoperaattorien perimiä.

Lisätietoja:

Susanna Winter, kriisipuhelintoiminnan päällikkö