Kasvun tuki – vaikuttavaa varhaista tukea lapsiperheille

Kasvun tuki on Suomen Mielenterveysseuran ja Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiön (ITLA) yhteinen ohjelma. ITLA arvioi vaikuttavia työmenetelmiä lasten, nuorten ja perheiden  tukemiseen sekä auttaa alueita näyttöön perustuvan työn vahvistamisessa. Mielenterveysseura levittää tietoa vaikuttavista menetelmistä sekä tukee alueita menetelmien käyttöönotossa ja juurruttamisessa. Kasvun tuki -työkalupakkiin kuuluvat Lapset puheeksi-, Ihmeelliset vuodet- ja MDFT -ohjelmat, joiden kotipesänä toimii Suomen Mielenterveysseura. Työkalupakkiin kuuluu myös Voimaperheet -hoito-ohjelma, jota toteutetaan Turun yliopiston Lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksen kautta.

Kasvun tuki muodostuu Kasvun tuki -tietolähteestä, menetelmien kotipesätyöstä, alueellisesta vaikuttamistyöstä sekä implementaation tuesta ja seurannasta. Kasvun tuen tavoitteena on, että perheet saavat vaikuttavaa, näyttöön perustuvaa tukea vanhemmuuteensa ja lapsen suotuisaan kehitykseen asuinpaikasta riippumatta. Kasvun tuki tuo hvyinvointia tukevan ja ongelmia ehkäisevän, tutkitun tiedon jokaisen saataville.

Vuoden 2019 Kasvun tuki työn painopisteinä Suomen Mielenterveysseurassa ovat jo käynnistyneiden juurtumisprosessien tukeminen sekä laadunvalvonnan tehostaminen. Keskeisimpinä toimenpiteinä jatkamme yhteistyötä maakuntien kanssa alueiden tarpeiden mukaan, vahvistamme menetelmien valtakunnallisia rakenteita sekä käynnistämme yhdessä ITLAn kanssa yhteisövaikuttavuustyötä. Mielenterveysseuran rooli muuttuu menetelmien koulutusten kustantajasta koulutusten fasilitoijaksi. Tällä muutoksella tavoitellaan maakuntien tiiviimpää sitoutumista menetelmien juurruttamiseen sekä tietoisempaa päätöksentekoa. Vuoden 2019 ajan Kasvun tuen työtä rahoittaa ITLA.

Jos alueellesi toivotaan yhteistyötä Kasvun tuen kanssa näyttöön perustuvien menetelmien juurrutustyöhön liittyen, olethan yhteydessä meihin.

Menetelmäkohtaista tietoa koulutuksista ja muusta toiminnasta löydät menetelmien omilta sivuilta sekä menetelmäkoordinaattoreilta.

Kasvun tuen menetelmäkoordinaattorit

Kati Granlund, Ihmeelliset vuodet, Vanhemmuusryhmät ja ryhmänhallintamenetelmä ammattikasvattajille

Olli Ahonen, Lapset puheeksi, Lapset puheeksi -keskustelu ja -perheinterventio

Katriina Rinkinen, MDFT (Multidimensionaalinen perheterapia)