Unelle hyvä ympäristö

Nukahtamista auttaa, jos puitteet ovat kunnossa.

Makuuhuoneen olisi hyvä olla unta houkutteleva ja miellyttävä paikka nukkua.

Huone ei saisi olla liian kylmä eikä liian kuuma, vaan lämpötilan tulisi olla sopiva.

Huone ei myöskään saisi olla liian valoisa eikä meluisa. Vuode houkuttelee nukkumaan helpommin, jos se tuntuu miellyttävältä.

Makuuhuone on hyvä tuulettaa ennen nukkumaanmenoa, mutta ikkunan pitäminen yöllä auki ei paranna unen laatua.

Mies 18: ”Välil saa hyvin unta ja välil ei. Et se varmaan riippuu myös et oks niinku mukava asento ja eit onks liian kylmä tai kuuma tai sellaista”

Nukahtamisen helpottumista

Unirytmin muuttamisessa hankalinta on nukahtamisen aikaistaminen. On tylsää maata vuoteessa, kun uni ei tule.

Seuraavilla ohjeilla voi kuitenkin parantaa unen saantia:

1. Älä jätä univelkaa. Vaikka toisin voisi luulla, univelka ei helpota nukahtamista. Parhaiten nukahtaa, kun nukkuu tarpeeksi.
  2. Vältä syömistä juuri ennen nukkumaan menoa. Tähtää iltapalan syömiseen kahta tuntia ennen nukkumaan menoa. Vältä erityisesti rasvaisia ruokia ja alkoholia. Rasvaiset ruoat ja nopeasti imeytyvät hiilihydraatit myöhään syötyinä lihottavat helposti ja saattavat myös virkistää, mikä karkottaa unta pois. Alkoholi taas lisää kuorsausta, keventää ja katkoo unta.
  3. Harrasta liikuntaa, joka hengästyttää ja nostaa sykettä. Liikunta kannattaa kuitenkin ajoittaa esimerkiksi noin kello 16 ja kello 19 välille, niin että elimistö ehtii rauhoittua suorituksen jälkeen ennen nukahtamista.
  4. Syksyllä ja talvella ota kirkasvaloa aamuisin herättyäsi noin 30–60 minuuttia. Tämä auttaa tahdistamaan aivojesi keskuskelloa aikana, jona päivänvalosta on niukasti apua. Heräämistä helpottamaan on myös olemassa sarastusvaloja, jotka voidaan ajastaa unirytmiin sopivaksi.

Harjoitukset

Seuraavaksi: Unen laatu kohdalleen