Lapinlahden Lähde, mielen hyvinvoinnin keidas

Euroopan unioni – Euroopan sosiaalirahastoLapinlahden Lähde on mielen hyvinvoinnin ja kulttuurin tapahtumapaikka Helsingissä vanhassa Lapinlahden sairaalassa. Lähde tarjoaa tiloja ja järjestää hyvinvointiin ja kulttuuriin liittyviä tapahtumia, seminaareja ja tilaisuuksia. Lapinlahden Lähteen toimintaa hallinnoi Suomen Mielenterveysseura.

Vipuvoimaa EU:lta 2014–2020Lähteen toimintaa

• Taidenäyttelyt Galleria Lapinlahdessa ja Käytävägalleriassa
  • Kohtaamispaikka Kahvila Lähde makean ja suolaisen ystäville
  • Vanha sauna tarjoaa historialliset löylyt saunan ystäville meren rannalla
  • Lähteen Puoti myy taidekäsityöläisten tuotteita, secondhand -putiikki Lähteen Patina vanhoja tavaroita.

Lähteen ydinteemat

• Yritys ja oivallus. Uudet ideat ja uudet yritykset kokeilukulttuurin skenessä Helsingissä. Lähde kannustaa kokeilemaan.
  • Työ ja merkityksellisyys. Lähde tarjoaa vapaaehtoistyötä, sekä työpaikkoja ja polkuja työttömyydestä työhön, työelämäoppimiseen sekä verkostoitumiseen oppilaitosten kanssa.
  • Mieli ja hyvinvointi. Lähteellä järjestetään rentouttavia, virkistäviä ja rauhoittavia palveluita sekä tapahtumia. Maksuttomia tapahtumia on paljon, osa on maksullisia.
  • Taide ja arki. Lähteellä on laaja skaala taiteen toimijoita ja tapahtumia, mukaan lukien osallistava yhteisötaide, taiteen työpajat ja tapahtumat.
  • Yhteisö ja osallisuus.  Kävijät, vapaaehtoiset ja vuokralaiset ovat osa Lähteen yhteisöä, ja jokainen voi osallistua jollain tavalla.

ESR-rahoitteinen Osallistu Lapinlahden Lähteellä -hanke kehitti Lapinlahden sairaala-alueelle hyvinvoinnin ja kulttuurin yhteisöä. Hankkeen osallistujat olivat vaikeassa työmarkkinatilanteessa olevia yli 54-vuotiaita naisia, nuoria, mielenterveyskuntoutujia ja osatyökykyisiä. Syrjäytymistä ehkäiseviä polkuja työhön rakennettiin pitkäaikaistyöttömille ja kuntoutujille kahvilassa ja sairaalan kunnostustöissä.

Hankkeen kolme työpajaa olivat tapahtuma-työpaja mielen hyvinvoinnin edistämiseksi, Kahvila Lähteen työpaja ja sairaala-aluetta kunnostanut remontti-työpaja. Päätoteuttajana toimi Suomen Mielenterveysseura, osatoteuttajana Metropolia Ammattikorkeakoulun kulttuurin ja hyvinvoinnin tulosalue, sekä Alvi ry.

Lisää Lähteen arjesta

Tuula Sundman