Kirjallisuus on turvasatama ja reitti kohti uutta

Tyttäreni aloitti ensimmäisen luokan tänä syksynä. Vaihto pienestä päiväkodista isoon kouluun, tuttujen ystävien luota uuteen porukkaan on ollut jännittävää ja pelottavaa. Koulun aloittaminen on suurin muutos hänen seitsemänvuotisessa elämässään ja jättimäinen itsenäistymisaskel.

Iltaisin olemme istuneet tuntikausia sylikkäin ja jutelleet siitä mikä koulussa jännittää. Miten löytää leikkikaveri välitunnilla. Mitä tehdä jos maitolasi kaatuu ruokailussa. Entä jos unohtaa penaalin kotiin. Pieniä, mutta oikeastaan aika isoja asioita. Uuden opettelua.

Koulutaipaleen ensimmäisinä tunteikkaina viikkoina olemme löytäneet helpotusta myös kirjallisuudesta. Tytär on halunnut palata iltaisin tuttuihin, kaikista rakkaimpiin satukirjoihin. Onneliin ja Anneliin ja Melukylän lapsiin, mutta myös varhaislapsuuden lempikuvakirjoihin. Noissa tarinoissa ja kuvissa on ollut palanen tuttua ja turvallista, maailma jonka lapsi tuntee läpikotaisin. Kun asiat ympärillä muuttuvat, tutut kirjat ovat tarjonneet lohdullisen turvasataman, jossa levähtää ja kerätä voimia seuraavaan jännittävään päivään.

Kirjallisuus kulkee mukana elämän eri vaiheissa. Suurissa mullistuksissa tai vaikealla hetkellä kirjat voivat tuoda turvaa ja lohtua, kuten pienelle ekaluokkalaiselle.

Toisaalta jos elämä tuntuu polkevan paikallaan ja suunta on kateissa, voivat kirjat avata kokonaan uusia maailmoja ja polkuja.

Suomen Mielenterveysseuran ja Helsingin kaupunginkirjaston yhteisellä Toivoa kirjallisuudesta -kiertueella tunnetut ihmiset kertovat mistä kirjasta he ovat saaneet toivoa, voimaa ja iloa elämäänsä. Kiertueen tuottajana olen etuoikeutettu päästessäni työn puolesta kuulemaan kiinnostavia ja koskettavia tarinoita ihmisten toivokirjoista. Siitä, miten Veljeni, Leijonamieli toi Kaarina Hazardille lohtua hänen veljensä kuoleman jälkeen. Miten Päiväkirja vihreältä saarelta sai Olli Jalosen irtisanoutumaan työstään ja muuttamaan Irlantiin. Miten Eläville ja kuolleille -runoteos oli Riikka Pulkkiselle pelastus nuoruuden myrskyissä.

Kirjallisuuden ja taiteen voima on ihmeellinen. Me kirjastossa olemme mukana mielenterveyden vahvistamistyössä tarjoamalla kulttuuria, tietoa ja oppimismahdollisuuksia ilman pääsymaksua ja ovet avoinna ihan kaikille.

Soila Leppäkangas on Helsingin kaupunginkirjaston markkinointikoordinaattori.

Toivoa kirjallisuudesta – Maailman mielenterveyspäivä 2017