Lapinlahti tulee säilyttää kaikille avoimena hyvinvoinnin ja kulttuurin keskuksena

Uutiset

Suomen Mielenterveysseura ja Lapinlahden muut toimijat ovat huolissaan Helsingin kaupungin kaavailemasta ideakilpailusta Lapinlahden entiselle sairaala-alueelle. Järjestöt kannattavat toiminnan säilyttämistä nykyisellään.

Lapinlahden sairaala-alue Helsingissä

Kaupungin ympäristölautakunnan päätettäväksi on jätetty, jatketaanko toimintaa nykyiseltä pohjalta vai järjestetäänkö Lapinlahden tulevaisuudesta avoin ideakilpailu. Ideakilpailun tavoitteena on sinetöidä Lapinlahden kohtalo pitkälle tulevaisuuteen.

Toimintaa Lapinlahdessa järjestävät yhdistykset, kuten Suomen Mielenterveysseura ovat huolestuneita.

Syntyy korvaamaton vahinko, jos monipuolinen toiminta Lapinlahdessa loppuu tai vaikeutuu. Helsinki tarvitsee kaikille kaupunkilaisille avoimen, mielenterveyttä edistävän ja syrjäytymistä ehkäisevän paikan, muistuttaa Mielenterveysseuran toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi.

Lapinlahden tarjoavan paitsi kulttuuritilaisuuksia yleisölle, myös työtiloja eri toimijoille. Alueella toimivien Lapinlahden Lähteen, Pro Lapinlahti ry:n ja Osuuskunta Tilajakamon mielestä Lapinlahden nykyinen toiminta on turvattava. Paras vaihtoehto ideakilpailulle onkin kiinteistön pitäminen nykyisessä käytössä, toteaa Aalto-Matturi.

Sairaalakäytöstä 2008 vapautuneesta Lapinlahdesta on kasvanut vähitellen mielen hyvinvoinnin ja kulttuuritapahtumien keskus. Viime vuonna tapahtumia oli parisen sataa, ja vierailijoita noin 60 000. Vuokralaisina on lähes 170 taiteilijaa, käsityöläistä, muusikkoa, terapeuttia ja yhdistystä. Lapinlahden Lähde työllistää yhteiskunnallisena yrityksenä vaikeasti työllistyviä ihmisiä. Lapinlahdessa toimivat myös Helsingin vanhin yleisösauna, Kahvila Lähde, hävikkiruokaravintola Loop, käsityömyymälä, kirpputori, sekä psykiatrisen hoidon historiasta kertova Mental Museum.

Vuodesta 2015 ovat Lapinlahdessa Mielenterveysseuran johdolla vaikuttaneet Lapinlahden Lähde ja osuuskunta Tilajakamo. Tänä vuonna 30-vuotisjuhlaa viettävä Pro Lapinlahti on puolustanut sairaalaa 1988 alkaen, tuloksenaan muun muassa rakennuksen suojelupäätös 1993.

Toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi, Suomen Mielenterveysseura
+358 400 508 234