Mistä vihapuhe saa sytykettä?

Vihapuhe ja loanheitto ovat olleet tapetilla myös presidentinvaaleissa.
– On tärkeää, että nyt keskustellaan siitä, mikä vihapuhetta synnyttää ja mistä se saa sytykettä. Jotkut näyttävät vain etsivän virheitä tai heikkouksia ja tarttuvat niihin häpeilemättä. Aina heittojen paikkansapitävyyttä ei edes vaivauduta tarkistamaan.

Ruohonen ei usko, että kyse on pelkästä pahantahtoisuudesta tai ilkeydestä.
– On selvitettävä, onko ajassamme jotain, mikä ruokkii negatiivistä ilmapiiriä.

Mieli 2012 -päivillä keskustellaan sosiaalisesta mediasta torstaina 2.2. klo 13.45–15.45 ja vihapuheesta perjantaina 3.2. klo 9.00–10.30.

Taide avaa yhteyden sisäiseen maailmaan

Ryhmäteatterin ohjaaja Esa Leskinen korostaa, että taiteen tehtävä ei ole kasvattaa kansantaloutta tai luoda myönteistä Suomi-kuvaa.

– Juuri tämän vuoksi taiteella on kyky saattaa ihminen yhteyteen sisäisen maailmansa kanssa ja auttaa löytämään se piste, joka itsestään, ilman kilpailua ja yrittämistä, täyttyy merkityksistä. Olemalla täynnä elämää taide auttaa ihmistä elämään.

Esa Leskisen puheenvuoro on 2.2. klo 11.

Ota isä huomioon

Psykiatrinen sairaanhoitaja Pirjo Kotkamo Hyvä mieli -hankkeesta korostaa isien huomioon ottamista.
– Neuvolajärjestelmämme on ollut hyvin naiskeskeinen, ja isien on ollut hankala saada huomiota omana itsenään. Isät on nähtävä neuvolassa ja muissa palvelujärjestelmissä tasaveroisena vanhempana äitien rinnalla.

Kotkamo on nähnyt erotilanteita, joissa vuokra-asunto on löytynyt äidille heti, mutta isälle ei. Tämä siitäkin huolimatta, että vanhempien tavoitteena on ollut järjestää lapsesta huolehtiminen viikko-viikko -periaatteella.
– Vantaa kouluttaa koko neuvolahenkilökuntansa huomaamaan, että lapsikeskeisyys tarkoittaa molempien vanhempien tasa-arvoista kohtelemista.

Keskustelua kohtaamisista isien kanssa torstaina 2.2. klo 13.45–15.45.

Mieli 2012 -päivät järjestetään Helsingissä Itä-Pasilassa, os. Rautatieläisenkatu 5.
Päivien ohjelma: www.mielenterveysseura.fi

Lisätietoja
Suomen Mielenterveysseuran koulutuskeskus, koulutusjohtaja Eila Okkonen 040 5603 152.
Suomen Mielenterveysseura, viestintäjohtaja Tarja Heiskanen 040 5229 744.
Sähköpostit: etunimi.sukunimi(at)mielenterveysseura.fi