"Näissä hommissa ei tunteja lasketa."

Ovet kolahtelevat aulassa ja Yeesin toimisto hiljenee päivän päätteeksi. Iltatöistä huolimatta puheenjohtaja Perttusessa riittää virtaa.

Nuorten mielenterveysseura – Yeesi ry:n puheenjohtaja Pinja Perttusessa ei näy väsymyksen merkkiäkään, vaan hymy on herkässä. Takana on jännittävä ja uusia suuntia luova kokous, jossa Yeesin oppilaitostyön kehittämistiimi tapasi ensimmäistä kertaa. Kehitystiimityö on yksi monista eritavoista, joilla vapaaehtoinen pääsee Yeesin toimintaan osalliseksi. Järjestössä on 175 vapaaehtoista, ja valtakunnallisen järjestön toiminta on ennalta ehkäisevää ja edistävää. Sen kohderyhmänä ovat 13-29-vuotiaat.

”Keksin kyllä huonompiakin tapoja käyttää sen pari tuntia, jotka minulla Yeesiin viikossa menee.”

23-vuotias Pinja Perttunen saa Yeesin hommissa lähes veteraaniluokituksen. Hän on päätynyt toimintaan ensimmäisen kerran vuonna 2015 ja paukuttaa nyt hallituksessa puheenjohtajan nuijaa. Nuija tosin toimii huonosti vertauskuvana, sillä änkyrämalli on kaukana Yeesin toimintatavoista, joiden hierarkia on mahdollisimman matala.

Järjestö tekee nuorilta nuorille suunnattua mielenterveyden edistämistyötä, joten se mahdollistaa myös Pinja Perttusen puheenjohtajuuden paremmin kuin hyvin.

Vapaaehtoisuuden tielle psykologian tunnilta

Pinja Perttusen vapaaehtoistoiminnan keskiössä on hallitustyöskentely. Työn vaatimuksena ei ole varta vasten hankittu koulutus.”Tulen Espoosta ja olen ihan tavallinen työssä käyvä ihminen. Teen päivisin kahdeksasta neljään toimistolla istumatyötä.” Hänen henkilökohtainen Yeesi-historiansakin ulottuu Espooseen. ”Mietin kovasti, haluanko tehdäharjoittelun yrityksessä vai kolmannen sektorin puolella. Huomasin, että Yeesi oli laittanut Instagramiin ilmoituksen avoimesta harjoittelupaikasta.”

Pinja Perttunen kertoo jännittäneensä suotta, kelpaisiko markkinointia pääaineenaan opiskeleva tradenomi järjestöhommiin. ”Harjoittelun jälkeen jäin vapaaehtoiseksi, toimin ensin vuoden hallitusjäsenenä ja viime keväästä asti olen ollut hallituksessa puheenjohtajana.” Siirtyminen harjoittelutyösuhteesta vapaaehtoiseksi ei vaatinut Pinja Perttuselta erityistä uudelleenpohdintaa.

”Oli luontevaa jäädä Yeesiin vapaaehtoiseksi, sillä minulle oli tuttua, mitä järjestössä voi vapaaehtoisena tehdä. Tunsin järjestön läpikotaisin jo senkin takia, että se on ollut olemassa vasta kuusi vuotta.”

Kun puhutaan järjestön merkityksellisyydestä, muuten nauravainen Pinja Perttunen vakavoituu. ”Tiesin, ettei tämä ole pilipali-juttu tai lastenleikkiä, vaan että me olemme vakavasti otettava yhteistyökumppani. Meillä on missio, jollaista muilla ei ole.”

Vaikka Pinja Perttusella ei ollut varhaista kutsumusta vapaaehtoishommiin, Yeesi on vakiinnuttanut paikkansa hänen elämässään. ”Monta sattumaa oli matkalla suhteessa siihen, missä olen nyt, mutta tästä hetkestä katsottuna olisi hassua jos Yeesiä ei olisi elämässäni. ”

Yeesiä nuorilta nuorille

Yeesi on perustettu vuonna 2011. Järjestössä vaikuttavat ihmiset ovat nuoria. Siitä hyötyvät kaikki.

"Hallituksessa pääsee oppimaan asioita, joihin ei heti työelämässä pääse käsiksi."

Niitä ovat muun muassa budjetin laatiminen, kannanottojen kirjoittaminen ja rekrytointityö. Hallitustoiminta on vastuullista osallistumista, mutta järjestössä työpanoksia ei arvoteta keskenään. Toiminnassa voi olla mukana vaikka kerran vuodessa omien voimavarojen mukaan, ja työlle löytyy eri vaihtoehtoja.

Yeesillä ilmestyy vapaaehtoisen blogi kerran viikossa, ja vapaaehtoinen voi tehdä myös aktiivipäivitystä Snapchatissa ja Instagram-tilillä. Nämä ovatkin tärkeä osa viestintää, sillä moni vapaaehtoinen kuulee Yeesistä nimenomaan sosiaalisen median kautta – niin Pinja Perttunenkin.

Viikossa on monta tuntia priorisoitavaksi

Pinja Perttunen ynnäilee, että häneltä kuluu hallitustoimintaan kahdesta kolmeen tuntia viikossa. Hän käy myös päivätöissä. Eikö vastuuasema rasita häntä?

”On omasta priorisoinnista kiinni, mihin haluaa käyttää 24 tuntia vuorokaudestaan. Tietenkin se on pois jostain, mutta keksin paljon huonompiakin tapoja kuluttaa ne pari tuntia, joita minulla Yeesin toimintaan viikossa menee. Eikä näissä hommissa tunteja lasketa.”

Hallituksessatoimii myös varapuheenjohtaja, jos Pinja Perttunen ei jostain syystä ehdi johtaa kokousta. Toistaiseksi niin ei ole kuitenkaan käynyt. Vapaaehtoiset vastuutehtävät toimivat etuna myös työelämässä.

”Meidän töissä ei ole erikseen HR:ää. Voin siis sanoa, että minulta löytyy siihen kokemusta, koska juuri onnistuneesti rekrytoin kaksi uutta työntekijää Yeesille.”

Työtä tasapainon eteen

Balanssi on tärkeimpiä asioita mielenterveyden edistämisessä. Pinja Perttunen on ammattilainen löytämään tasapainon. ”Pyrin nukkumaan yhdeksän tuntia yössä. Se on tärkeintä. Jos olen väsynyt, toiminnasta ei tule mitään. Kaikki lähtee hyvästä unesta, sitten jaksaa myös syödä hyvin ja liikkua. Kun lähden lenkille, seuralaisinani ovat vain luonto ja musiikki. Joskus käsittelen mielessäni jotakin vaikeaa asiaa, toisinaan taas en ajattele yhtään mitään,” hän pohtii.

”Yritän mennä tilanteen ja tarpeitteni mukaan. Jokainen löytää balanssinsa tavallaan, mutta jokaisen täytyy katsoa peiliin ja kuunnella, mitä sieltä vastataan.”

Pinja Perttunen kertoo tehneensä harjoitteluaikanaan useita oivalluksia.

”Minunkin täytyy pystyä elämään niiden arvojen mukaisesti, joita hyvinvointijärjestössä viestimme ulospäin."

Meillä jokaisella on mielenterveys. Jos ymmärtäisimme, miten pienistä asioista mielen hyvinvointi koostuu, voisimme kaikki paljon paremmin. Se ei ole tähtitiedettä, eikä mielenterveydestä puhuminen ole isoon pahaan aiheeseen tarttumista. Uskon, että pikkuhiljaa kuva työstämme alkaamonipuolistua. Eikä tämä työ ole ollenkaan rankkaa,” Pinja Perttunen sanoo.

Hymyn leveyden perusteella puheenjohtajaa on helppo uskoa.

TEKSTI: HENRIIKKA HIMMA, KUVAT: AINO VUOKOLA

Kiinnostaako vapaaehtoisuus yhdistysaktiivina?

Ryhdy Hyvän Mielen Kippariksi paikallisessa mielenterveysseurassa.

Muualla verkossa