Nuorelle vertaistukea 24/7 Sekasin-Discordilla

Uutiset

Sosiaalisen median Discord-alustalla toimivan Sekasin-kanavan suosio on parissa viikossa suorastaan räjähtänyt. Alusta perustettiin lähinnä syrjäytymisvaarassa olevia yläasteikäisiä poikia ajatellen, mutta nyt siellä hengailee tuhansia nuoria.

”Se tarjoaa lämmintä vertaistukea”, kuvailee koordinaattori Joosua Valkonen Suomen Mielenterveysseurasta.

”Uskaltaako salille mennä vaikka olisi laiha?” poika kysyy chatissa asiantuntijalta Kysy-me-vastaamme –osiossa.

Discord on monelle aikuiselle tuntematon palvelu. Sitä voisi verrata irkkaamiseen, jossa keskustellaan toisten kanssa keskusteluohjelman avulla. Tai – jos mennään vielä kauemmaksi historiassa – muinaisen Suosikki-lehden Eki-sedän palstaan tai nuorten kirjeisiin. Masennus, koulukiusaaminen ja perheongelmat vaivasivat nuoria silloinkin, eivätkä ongelmat nettiaikakaudella ole ainakaan vähentyneet.

”Yksinäisyys, syrjäytyminen ja ihmissuhteet ovat nuorelle akuutteja aiheita. Sekasin-Discord on vanha irkki modernimmassa muodossa”, Joosua Valkonen sanoo.

Sen sijaan varsinkin monille nettipelaajille Discord on jo valmiiksi tuttu alusta, mikä on madaltanut kynnystä osallistua. Chatissa esiinnytään anonyymeinä nimimerkillä. Siellä voi luoda pieniä tai isompia chattialustoja, pohtia, jutella tai antaa toisille konkreettisia vinkkejä.

Nuori saa oman äänensä kuuluviin

Discord-projekti alkoi Ylen ideasta ja kampanjasta, sillä Sekasin-sarjan uudet jaksot pyörähtivät marraskuun alussa nähtäviksi Yle Areenassa. Jo sarjan ensimmäinen kausi oli menestys sekä Suomessa että ulkomailla.

Nuoret tavoitettiin mukaan Sekasin-Discordiin idolien, kuten suosittujen tubettajien ja striimaajien kautta. Tällaisia tähtiä ovat esimerkiksi Sillis, Jusu tai Niilo22. He puhuvat syrjäytymisestä suoraan ja avoimesti. Monilla heistä on haasteita myös omassa elämässään.

Viides marraskuuta alkaen Sekasin-Discord siirtyi kokonaan Suomen Mielenterveysseuran koordinoimaksi. Joosua Valkonen on ollut alusta pitäen mukana ylläpitämässä serveriä ja suunnittelemassa projektia.

”Sekasin-Discord on auki 24/7. Ryhmissä suuri rooli on vertaistuella. Nuorten epätoivo näkyy keskusteluissa. Moni on elämässään ahdistunut ja kokee, ettei kuulu joukkoon. On hienoa, että chatin kautta löytyy yhteyttä ja ymmärrystä, jos kukaan muu ei kuuntele.”

Chatissa on mahdollisuus myös kääntyä epätietoisuudessaan asiantuntijoiden puoleen. Mieltä askarruttaviin kysymyksiin vastaavat Suomen Mielenterveysseuran lisäksi muun muassa asiantuntijat Poikien Puhelimesta, Sexposta ja Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyspuolelta.

Nuoret rientävät avuksi toisilleen ja tekevät sen omasta tahdostaan. Kun yksi kirjoittaa, että ´ahistaa, tahtoisin viillellä´, toiset jeesaavat ja rauhoittavat, että ´älä! tee ja ajattele sen sijaan jotain muuta´.

Mutta ei elämä pelkkää ahdistusta ole. Tärkeintä on, että nuorella on oma tila, jossa saa olla nuori. Hän saa oman äänensä kuuluviin ja pääsee oikeasti vaikuttamaan.

”Tätä ryhmää ei ole ennen pystytty tavoittamaan. Sekasin-Discordissa on myös kanava, jossa voi vitsailla. Moni on löytänyt itselleen peliseuraa. Arjessa yksinäinen voi saada oman yhteisön. Alustalla on myös äänikanavia.”

Ihan kuin lähellä olisi toinen ihminen

Joosua Valkoselle suurin yllätys on ollut, kuinka innokkaasti nuoret lähtivät liikkeelle Sekasin-Discordiin.

”He osaavat homman, kun saavat oikean alustan ja mahdollisuuden. Itsenikin on helppo olla tässä mukana täydellä sydämellä.”

Joosua Valkonen käyttää Discordia myös omalla vapaa-ajallaan.

”Se on korvannut minulle Skypen ja monet muut palvelut. Soittelen sen kautta puheluja, juttelen pelatessa kavereiden kanssa ja tavoitan erilaisia yhteisöjä.”

Masennusta tai itsetuhoisuutta chattaaminen ei todennäköisesti poista, mutta jo se voi helpottaa, että nuori pääsee puhumaan ja saa kuulijoita.

Kun on aika käydä yöpuulle, yksinäisyyttä voi lieventää chatin ääreen nukahtaminen.

”Silloin nuoresta tuntuu kuin lähellä olisi ihmisiä.”

Entä millaisen vastauksen sai asiantuntijalta hintelä kaveri, jota arvelutti salille meno?

”Sali on tarkoitettu ihan kaikenikäisille ja –muotoisille ihmisille. Liikunta on hyväksi kaikille, ja kuntosali on oikein oiva tapa pitää itsestään ja kunnostaan huolta. Salilla jokainen voi vapaasti valita, mitä kuntosalilaitteita käyttää, ja laitteiden vastukset ovat säädettävissä itselle sopivaksi. Sinne vain rohkeasti, jos laji kiinnostaa!”

Loppuun tietysti hymynaama.

Lisätietoja:

Sekasin-Discord

Sekasin-sarjan toinen tuotantokausi Yle Areenassa.

Sekasin-chat

TEKSTI Ulla-Maija Paavilainen