Opiskelijoiden olohuoneissa yhteisöllisyys voimistuu

Nuorten mielenterveysseura – Yeesi ry:n yhteisölliset Yeesaamo-hyvinvointialueet saavat kiitosta nuorilta. Yeesi ry auttaa oppilaitoksia rakentamaan vuorovaikutukseen perustuvia nuorten olohuoneita toisen asteen oppilaitoksissa ympäri Suomen. Tavoitteena on innostaa koko opiskeluyhteisöä mielenterveyden edistämiseen.

Vuonna 2017 Suomeen perustettiin viisi olohuonetta, joiden toiminta on ollut monipuolista. Espoossa opiskelijat järjestivät toisilleen keskiviikkokahveja. Yeesaamoissa on järjestetty myös halloween-tapahtumia ja pikkujouluja. Tampereella toteutettiin leffailta, jossa oppilaat katsoivat yhdessä elokuvan Inside Out – mielen sopukoissa. Uudessakaupungissa järjestettiin joulun alla piparinkoristelua ja Helsingin Torkkelissa askarreltiin origameja servieteistä. Uudessakaupungissa myös koulun rehtori osallistui toimintaan leikkaamalla olohuoneen avajaisnauhan. Lisäksi koulussa järjestettiin nimikilpailu oppilaitoksen omalle tilalle.

- Opiskelijoiden mukaan olohuoneet ovat piristäneet koulun meininkiä ja lisänneet rentoutta sekä uusiin ihmisiin tutustumista, kertoo Yeesi ry:n oppilaitos- ja järjestöyhteistyön koordinaattori Vilma Mankonen.

Opiskelijat ovat kertoneet omien pelkojensa lieventyneen Yeesaamo-toiminnan myötä.

- Yhteisöllisten tapahtumien kautta on helpompi olla tekemisissä muiden kanssa, minkä kautta ulkopuolisuuden tunne on vähentynyt. Hiljaisemmatkin opiskelijat lähtevät mukaan, kun tietävät missä mennään. Yksi opiskelija kertoi huomanneensa, että moni henkilö jota ei ollut aikaisemmin uskaltanut lähestyä, olikin todella ystävällinen, kertoo Mankonen.

Uusia kouluja haetaan mukaan vuonna 2018

Vuonna 2018 Yeesi ry on mukana perustamassa kuutta uutta olohuonetta. Oppilaitokset sitoutuvat toimintaan yhdeksi lukuvuodeksi, jonka jälkeen fyysinen tila jää osaksi oppilaitosta. Yeesi ry tarjoaa tukea ja materiaalia pisteen toteuttamiseen. Haku projektiin on keväällä 2018. Mukaan voi hakea oppilaitoksen henkilökunnan edustaja tai opiskelija. Yeesi ry pyrkii saamaan toimintaan mukaan laajemmin myös opiskelijahuollon työntekijöitä kuten kuraattoreita ja terveydenhoitajia. Suunnitteilla on myös keskustelukerhoaktiviteetteja, joissa psykologin johdolla keskusteltaisiin vapaamuotoisesti stressistä ja muista opiskelijoita mietityttävistä teemoista.

Yeesamoihin osallistuneita on innostanut erityisesti toiminnan tavoitteiden tärkeys. Tavoitteena on yhteisöllisyyden ja viihtyvyyden sekä mielenterveyden edistäminen oppilaitoksessa. Ryhmät kokoontuvat usein välitunneilla tai koulupäivän jälkeen. Koulujen työntekijät ovat olleet innostuneita ja joustavia toiminnan järjestämisessä. Toiminta on kaikille opiskelijoille avointa ja vapaaehtoista. Yhteisten pelisääntöjen luomisella pyritään tekemään tiloista turvallisia kaikille.

Yeesi ry voi myös tarjota tukimateriaalia oppilaitoksille, jotka eivät pääse mukaan varsinaiseen projektiin. Tukimateriaali voi olla ideoita erilaisiin harjoitteisiin sekä tukea ja apua toiminnan järjestämisessä. Esimerkiksi Järvenpäässä projektin ulkopuolelle jäänyt oppilaitos innostui ideasta ja perusti oman Jeesi-pisteen.

Koko projektin tavoite on saada hengähdyspaikka opiskelija-arkeen, jotta koko oppilaitos edistäisi yhdessä mielenterveyttä, yhteisöllisyyttä ja viihtyvyyttä, kertoo Yeesi ry:n oppilaitos- ja järjestöyhteistyön koordinaattori Vilma Mankonen.

Yeesaamo-projekti sai alkunsa Yeesi ry:n perustamisen alkuaikoina vuonna 2011, jolloin yhdistyksessä saatiin idea mielenterveyden edistämisestä oppilaitoksissa. Suomen Mielenterveysseuran aikaisempi Pulinapaja-hanke tarjosi kimmokkeen ajatukselle, että nuoret kaipaavat enemmän pulinaa ja vapaata yhdessäoloa.

Koordinaattori Vilma Mankonen kannustaa opiskelijoita mukaan toimintaan.

- Olen tämän projektin yhteydessä huomannut miten luovia ja idearikkaita opiskelijat itse ovat. Se, että nuoret tekevät tätä itse, on kaikista tärkeintä, kiteyttää Mankonen.

TEKSTI: SIIRI L'ECUYER
KUVAT: LINA JELANSKI ja ARTIE LAAKKONEN