Päihdepäivät 2018: Kehitä mielenterveys- ja päihdeosaamistasi, tee verkostoistasi vahvoja

"Päihdepäiviä kehitetään niin, että mielenterveyssisältö tulee tutuksi myös päihdepuolella ja päinvastoin," Annika Eloranta kirjoittaa. 15–17.5.2018 järjestettävien Päihdepäivien  teemana on mielenterveys ja pääyhteistyökumppanina Mielenterveysseura.

Annika Eloranta.

Päihdepäivillä 2018 sosiaali- ja terveysalan sadat ammattilaiset, vapaaehtoiset ja päättäjät kokoontuvat Helsingin Kulttuuritalolla kolmeksi päiväksi. Tapahtuma alkaa päättäjien iltapäiväohjelmalla ja jatkuu seuraavana kahtena päivänä iloisen messutapahtuman merkeissä. Messualueella kymmenet alan näytteilleasettajat tuovat tapahtuman kävijöille uusia ideoita ja ajatuksia sekä kertovat omasta toiminnastaan.

Päihdepäivien teemana vuonna 2018 on mielenterveys. Päihdepäiviä kehitetään niin, että mielenterveyssisältö tulee tutuksi myös päihdepuolella ja päinvastoin. Yhdessä oppiminen ja tekeminen kehittävät molempia sektoreita ja moni ammattilainen tekee jo nyt päivittäin sekä päihde- että mielenterveystyötä. Myös läheiset törmäävät kahden ongelman haasteeseen, sillä mielenterveys- ja päihdeongelmat kulkevat usein rinnakkain. Aina näiden eroa ei voi edes tunnistaa, mikä tekee läheistuesta entistä haastavampaa ja mietityttää myös apua tarjoavia ammattilaisia.

Mielenterveysteema näkyy Päihdepäivillä omana ohjelmasisältönä. Kuudesta opintopolusta kahdella polulla on mielenterveysaiheisia seminaareja ja sisältöä on viety myös moneen muuhun seminaariin. Mielenterveystyötä pohditaan esimerkiksi nuorille suunnatun verkkotyön seminaarissa, itsemurhien ehkäisyä käsittelevässä seminaarissa sekä koteihin vietävän päihde- ja mielenterveystyön -seminaarissa. Mielenterveyssisällöistä vastaa Suomen Mielenterveysseura joka toimii myös tapahtuman pääyhteistyökumppanina. Muusta ohjelmasta vastaa Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto sekä EHYT ry, jotka toteuttavat jopa neljäkymmentä tuntia ohjelmaa Päihdepäivien kävijöille.

Päihdepäivien erikoisuus on se, että tapahtuma on avoinna kaikelle yleisölle kahden päivän ajan. Maksutta voi tutustua ilmaiseen seminaariin rahasta ja riippuvuuksista tai kuunnella Open Stagen puheenvuoroja ajankohtaisista päihdeaiheista. Myös messualueeseen ja Kohtaamisten telttaan tutustuminen on ilmaista, joten Päihdepäiville voivat suunnata niin oppilas- kuin vapaaehtoisryhmätkin. Kohtaamisen teltassa saa lisäksi hyviä neuvoja pulmaan kuin pulmaan, kun saatavilla on sekä päihde- että mielenterveysneuvontaa.

Tervetuloa Päihdepäiville Helsinkiin viihtymään 15.–17.5.2018. Lupaan, että tapahtumasta jokainen löytää itselleen jotakin uutta, innostavaa ja piristävää omaa arkista työtä tukemaan!

Annika Eloranta,
Koulutussuunnittelija, EHYT ry

Päihdepäivät-ammattilaistapahtumaa on järjestetty vuodesta 1994. Tapahtuman toteuttaa EHYT ry yhdessä Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston kanssa ja tapahtumassa vierailee noin 1000 ihmistä. Vuonna 2018 pääyhteistyökumppanina toimii Suomen Mielenterveysseura. Lue lisää www.päihdepäivät.fi