Sekasin-chat vastaa nuoren huoleen

Uutiset

”Jokainen meistä on joskus vähän sekasin.” Nuoret hakevat netistä useammin apua, vahvistaa verkkokriisityön päällikkö Satu Raappana Mielenterveysseurasta.

KUVAAJA: MIA JÄRVISALO

Mitkä asiat nuoria huolettavat nyt?
Sekasin-chattiin tulleiden yhteydenottojen perusteella ei voi sanoa yhtä tai kahta tiettyä huolta, joka nuorilla olisi. Lähes puolet keskusteluista on sellaisia, että nuoren elämässä on jotain, jonka hän kokee ahdistavaksi. Se voi olla ihmissuhdeongelma, masentunut olo, itsetuhoiset ajatukset, yksinäisyys tai vaikka kiusaaminen koulussa.

Mikä on Sekasin-chatin merkitys nuorille?
Sekasin-chattiin voi ottaa yhteyttä helposti ilmaiseksi, anonyymisti, milloin ja mistä tahansa, vaikka omalla puhelimella. Eniten yhteydenottoja tulee iltaisin, jolloin harva palvelu on auki. Nuorille on myös erittäin tärkeää se, että jollakulla on heille aikaa ja halua kohdata aidosti.

Kuinka vakavia ongelmia Sekasin-chatissa käsitellään?
Mikäli Sekasin-chatissa tulee esiin ongelmia tai tilanteita, joihin tarvitaan myös muuta ammattiapua, nuorta ohjataan ottamaan yhteyttä sopivaan tahoon tai tarvittaessa otetaan yhteys nuoren puolesta sovitusti. Tarpeen mukaan tehdään yhteistyötä poliisin, lastensuojelun ja muiden viranomaisten kanssa.

Paljonko yhteydenottoja Sekasin-chattiin tulee kuukausittain?
Sekasin-chattiin otetaan yhteyttä kuukausittain noin 10 000 kertaa, joista noin 1500 pääsee läpi. Päivystäjiä tarvitaan lisää.

Mistä näin suuri avuntarve kertoo?
Se kertoo varmasti monestakin asiasta: Nuorten tarpeesta puhua, tulla kuulluksi ja autetuksi, siitä että palveluiden tulee olla nuorten elämään suunnattuja (aukioloajat laajat, myös illalla auki, käytettävissä mobiilisti, ilmaista, ei lähetteitä, ei diagnooseja), ja myös siitä, että nuoret kokevat Sekasin-brändin itselleen sopivaksi. Jokainen meistä on joskus vähän sekasin -tunnuslause sopii moneen ja näyttäisi puhuttelevan monia.

Sekasin-chat on mukana tubettajien ja heidän seuraajiensa yhteisessä Tubecon-tapahtumassa Helsingin Messukeskuksessa 17.-18.8. Lisäksi perjantaina 17.8. klo 20 Tubeconin TubeCity lavalla nähdään Sekasin-konsertti. Jokaisesta myydystä Kesä-lipusta lahjoitetaan 2 euroa Sekasin-chatin toimintaan, lasten ja nuorten mielenterveyden hyväksi tehtävään työhön.

Sekasin-chat

• Sekasin.fi-verkkosivustolla sekä eri järjestöjen omilla sivustoilla.
  • Auki vuoden jokaisena päivänä: Maanantaista perjantaihin klo 07:00-24:00 sekä lauantaina ja sunnuntaina 15:00-24:00
  • Chatissa on mahdollista keskustella mistä tahansa mieltä painavasta asiasta: omasta olostaan, mielenterveyden pulmista, vaikeista tapahtumista elämässä, avun hakemisesta
  • Sivustolla tarjotaan lisäksi tietoa erilaisista mielenterveyden vaikeuksista sekä ohjausta apua tarjoaviin tahoihin
  • Chatissa otetaan nuorten kokemukset todesta ja nuori saa tuntea, että hän ei ole yksin ja asiat ovat ratkaistavissa