Kriisipuhelin - apua elämän kriiseihin

Puhelinoperaattori tekee huoltotöitä, jotka voivat kesäkuussa hetkittäin aiheuttaa teknisiä häiriöitä mm. Kriisipuhelimessa. Lyhyt palvelukatkos voi ilmetä jossain tilanteessa puhelun katkeamisena. Pahoittelemme haittaa, joita huollosta voi aiheutua soittajille.

Oletko sinä tai läheisesi vaikeassa elämäntilanteessa tai kokenut järkyttävän tapahtuman? Tuntuuko sinusta ettet jaksa enää? Onko sinulla itsemurha-ajatuksia? Kriisipuhelin tarjoaa kriisissä oleville keskusteluapua.

Kriisipuhelimen tavoitteena on helpottaa henkistä hätää keskustelun kautta sekä ehkäistä itsemurhia. Päivystäjä auttaa soittajaa pohtimaan keinoja oman tilanteensa helpottamiseksi ja ongelmien ratkaisemiseksi. 

Valtakunnallinen kriisipuhelin
päivystää numerossa 010 195 202
arkisin klo 9.00–07.00
viikonloppuisin ja juhlapyhinä klo 15.00–07.00

Kriisipuhelimeen voi soittaa nimettömänä. Puhelimessa vastaavat kriisityön ammattilaiset sekä koulutetut vapaaehtoiset ympäri Suomea. Ulkomailta soitettaessa Kriisipuhelimen numero on +358 10195202.

Arabiankielinen kriisipuhelin 040 195 8202
ma,ti,to,pe klo 11.00– 15.00 ja ke klo 18.00– 22.00. Soittaa voi myös englanniksi.

Kriisipuhelimen periaatteet ovat

  • nimettömyys
  • kunnioitus ja arvostava kohtaaminen
  • luottamus
  • keskustelun keskiössä kriisi
  • lähtökohtaisesti yksi puhelinkeskustelu
  • ei tavoitella taloudellista voittoa.

Soiton hinta ja palaute

Suomen Mielenterveysseura ei peri asiakkailtaan puhelumaksuja. Kaikki soittajalle tulevat kulut kriisipuhelimeen soittamisesta  ovat puhelinoperaattorien perimiä. 010-alkuiset numerot eivät pääsääntöisesti sisälly operaattoreiden pakettihintaisiin puheluihin. Suosittelemme soittajia selvittämään puheluiden hinnan suoraan omalta operaattorilta. Suomen Mielenterveysseura ei voi vaikuttaa operaattoreiden hinnoitteluun.

Kriisipuhelimeen soitetun 10 minuutin puhelun hinta vaihtelee 20 sentistä vajaaseen 2 euroon ja puolen tunnin puhelut 40 sentistä reiluun 5 euroon. Tämä riippuu asiakkaan liittymästä. Puheluiden hinnat -taulukkoon on listattu liittymien perushintoja sekä joidenkin operaattoreiden osalta 010-alkuisten yritysnumeroiden erikoismaksuperusteet sekä puhelumaksun suuruus.

Vuonna 2017 Kriisipuhelimeen tuli yli 172 300 soittoa. Toivomme palautetta Kriisipuhelimen soittajilta toiminnan kehittämiseksi. Palautteen voi jättää oheisella lomakkeella. Ne käsitellään luottamuksellisesti.

Anna palautetta valtakunnallisesta kriisipuhelimesta.

Kriisipuhelimessa soittaja saa keskusteluapua. Jos tilanne on akuutti ja soittaja tarvitsee viranomaisapua, olemme soittajan luvalla yhteydessä hätäkeskuslaitokseen. Poikkeustilanteissa, jos esimerkiksi henki on uhattuna, toimimme lain (Rikoslain 15 luku 10 §, Lastensuojelulain 25 §) edellyttämällä tavalla ja ilmoitamme puhelusta viranomaisille. Päivystäjät eivät näe soittajan numeroa missään tilanteessa.

Kriisipuhelimeen tulee vuorokaudessa noin 500 soittoa. Pystymme vastaamaan tällä hetkellä noin joka kolmanteen soittoon. Jos soittajalla ei ole kriisitilanne, keskustelemme hänen kanssaan lyhyemmin.

Kriisipuhelimessa päivystää lähes 700 koulutettua vapaaehtoista ja kriisityön ammattilaista 26 päivystyspaikkakunnalla. Päivystäjien kesken jaetaan tarvittaessa työn sujuvuuden kannalta oleellista tietoa soitoista, mutta soittajien henkilöllisyyteen tai tunnistettavuuteen liittyvät tiedot eivät ole välitettäviä asioita.

Puhelinoperaattorin satunnaiset huoltotyöt saattavat joskus aiheuttaa yksittäisiä puhelujen katkeamisia. Huoltotyöt pyritään ajoittamaan ajankohtaan, missä niistä on mahdollisimman vähän häiriötä. Pahoittelemme häiriöitä Kriisipuhelimessa.

Kriisipuhelin on Puhelin- ja verkkoauttamisen eettisten periaatteiden neuvottelukunnan (PuhEet) sekä IFOTESin (International Federation Of Telephone Emergency Services) jäsen.

lksdfldskfmldskfmsdlkfmsdlkfmdslkfmdslkfm

 

          

Kiinnoistuitko vapaaehtoisena Kriisipuhelin-päivystäjänä toimimisesta? Kriisipuhelimen päivystyspisteisiin haetaan jatkuvasti uusia vapaaehtoisia päivystäjiä, jotka valitaan ja valmennetaan tehtävään haastattelun ja koulutuksen kautta. Tule mukaan.

Suomen Mielenterveysseura ja Universal Music Finland kampanjoivat itsetuhoisissa ajatuksissa soittamaan rohkeasti Kriisipuhelimeen. Kampanjan tunnuskappale on Logicin 1-800-273-8255. Lue lisää kampanjasta!

Yhteystiedot

Susanna Winter
Kriisipuhelintoiminnan päällikkö

09 41350 510Maistraatinportti 4 A, 4. krs, 00240 Helsinki