Kriisipuhelin - apua elämän kriiseihin

Oletko vaikeassa elämäntilanteessa tai kokenut järkyttävän tapahtuman? Onko elämäsi juuri muuttunut ja tuntuuko se ylivoimaiselta? Koetko, ettet jaksa enää yksin huolen tai murheen kanssa? Onko sinulla itsetuhoisia ajatuksia?

Valtakunnallinen kriisipuhelin tarjoaa keskusteluapua kriisissä oleville ja heidän läheisilleen. Kriisipuhelin-keskustelun tavoitteena on helpottaa henkistä hätää sekä ehkäistä itsemurhia. Päivystäjä auttaa soittajaa pohtimaan keinoja tilanteen helpottamiseksi, omien voimavarojen löytämiseksi ja ongelmien ratkaisemiseksi. 

Kriisipuhelin
päivystää vuoden jokainen päivä ja yö numerossa 
010 195 202
arkisin klo 09.00–07.00
viikonloppuisin ja juhlapyhinä klo 15.00–07.00

Kriisipuhelimeen voi soittaa nimettömänä ja luottamuksellisesti. Puhelimessa vastaavat kriisityön ammattilaiset sekä koulutetut vapaaehtoiset ympäri Suomea. Ulkomailta soitettaessa Kriisipuhelimen numero on +358 1019 5202.

Arabiankielinen kriisipuhelin 040 195 8202
ma, ti klo 11.00–15.00, ke klo 13.00-16.00 17.00–21.00 ja to 10.00-15.00 Soittaa voi myös englanniksi.

Kriisipuhelimen periaatteet ovat

  • nimettömyys
  • kunnioitus ja arvostava kohtaaminen
  • luottamus
  • keskustelun keskiössä kriisi
  • lähtökohtaisesti yksi puhelinkeskustelu
  • ei tavoitella taloudellista voittoa.

Soiton hinta ja palaute

Vuonna 2017 Kriisipuhelimeen tuli yli 172 300 soittoa. Vuorokaudessa puheluja tulee 400-500. Pystymme tällä hetkellä vastaamaan niistä noin joka kolmanteen. Jos soittajalla ei ole kriisitilanne, keskustelemme hänen kanssaan lyhyemmin.

Suomen Mielenterveysseura ei peri asiakkailtaan puhelumaksuja. Kaikki kulut Kriisipuhelimeen soittamisesta ovat puhelinoperaattorien perimiä. 010-alkuiset numerot eivät pääsääntöisesti sisälly pakettihintaisiin puheluihin. Suosittelemme soittajia selvittämään puheluiden hinnan omalta operaattorilta. Kriisipuhelimeen soitetun 10 minuutin puhelun hinta vaihtelee 20 sentistä vajaaseen 2 euroon ja puolen tunnin puhelut 40 sentistä reiluun 5 euroon. Tämä riippuu asiakkaan liittymästä eikä Suomen Mielenterveysseura voi vaikuttaa niihin. Puheluiden hinnat -listaan on koottu liittymien perushintoja sekä joidenkin operaattoreiden osalta 010-alkuisten yritysnumeroiden erikoismaksuperusteet sekä puhelumaksun suuruus.

Toivomme soittajilta palautetta Kriisipuhelimesta toiminnan kehittämiseksi. Palautteen voi jättää oheisen linkin kautta. Palautteet käsitellään luottamuksellisesti.

Kriisipuhelin antaa keskusteluapua. Jos tilanne on akuutti ja soittaja tarvitsee viranomaisapua, olemme soittajan luvalla yhteydessä hätäkeskuslaitokseen. Poikkeustilanteissa, jos esimerkiksi henki on uhattuna, toimimme lain (Rikoslain 15 luku 10§, Lastensuojelulain 25§, Vanhuspalvelulain 25§) edellyttämällä tavalla ja ilmoitamme puhelusta viranomaisille. Päivystäjät eivät näe soittajan numeroa. Päivystäjien kesken jaetaan tarvittaessa työn sujuvuuden kannalta oleellista tietoa soitoista, mutta ei soittajien henkilöllisyyteen tai tunnistettavuuteen liittyviä tietoja. Kriisipuhelimessa päivystää noin 700 koulutettua vapaaehtoista ja kriisityön ammattilaista 26 päivystyspaikkakunnalla ympäri Suomea.

Puhelinoperaattorin satunnaiset huoltotyöt saattavat aiheuttaa yksittäisiä puhelujen katkeamisia. Pahoittelemme mahdollisia häiriöitä Kriisipuhelimessa.

Yhteistyöverkostot

Kriisipuhelin on Puhelin- ja verkkoauttamisen eettisten periaatteiden neuvottelukunnan (PuhEet) sekä IFOTESin (International Federation Of Telephone Emergency Services) jäsen.

Suomen Mielenterveysseura ja Universal Music Finland kampanjoivat soittamaan itsetuhoisissa ajatuksissa rohkeasti Kriisipuhelimeen. Kampanjan tunnuskappale on Logicin 1-800-273-8255. Lue lisää kampanjasta.

Kiinnostuitko vapaaehtoisena Kriisipuhelin-päivystäjänä toimimisesta? Kriisipuhelimen päivystyspisteisiin haetaan jatkuvasti uusia vapaaehtoisia päivystäjiä, jotka valitaan ja valmennetaan tehtävään haastattelun ja koulutuksen kautta. Vapaaehtoisena toimitaan ammattilaisten tukemina. Tule mukaan.

Yhteystiedot

Susanna Winter
Kriisipuhelintoiminnan päällikkö

09 41350 510Maistraatinportti 4 A, 4. krs, 00240 Helsinki