Oletko kiinnostunut ryhmien ohjaamisesta?

Suomen Mielenterveysseuran ryhmätoiminnoilla on vuosikymmenten perinteet. Ryhmätoiminta on tärkeä vapaaehtoisen tukihenkilötoiminnan muoto. Ryhmien kautta tavoitetaan sellaisia ihmisiä, joita yhdistää samankaltainen elämäntilanne tai kokemusten jakamisen kautta etsitään muutosta, helpotusta ja virkistystä elämään.

Erilaisia ryhmiä toimii paikallisissa mielenterveysseuroissa yli 20 paikkakunnalla.

Ryhmän ohjaaminen on palkitsevaa vapaaehtoistyötä

Ryhmien ohjaaminen on kiinnostavaa, alati muuttuvaa ja se antaa ohjaajalle kasvun ja oppimisen haasteita. Ryhmänohjaajana pääsee osalliseksi ryhmien antoisaan vuorovaikutusmaailmaan.

Pohjakoulutuksena tehtävään on tukihenkilön peruskoulutus, jonka jälkeen käydään ryhmänohjaajan jatkokoulutus. Koulutuksessa käsitellään muun muassa ryhmäilmiöitä sekä harjoitellaan erilaisten ryhmien ohjaamista. Saat tietoa ryhmien perustamisesta, ryhmän toiminnasta sekä ryhmänohjaajan rooleista ja tehtävistä.

”Koulutuksessa pohditaan omia vahvuuksia ja kehittymisen paikkoja ryhmänohjaajana. Tarkoituksena on auttaa jokaista löytämään itsestään oman näköinen ryhmänohjaaja.”

Tukihenkilötoiminnan suunnittelija Veli Kaukkila

Ryhmänohjaajille järjestetään jatkokoulutuksia ja säännöllinen työnohjaus. Ryhmässä opimme ilmaisemaan itseämme sekä kuuntelemaan muita entistä paremmin. Ryhmä antaa mahdollisuuden oppia, kasvaa ja vahvistua.

"Ryhmänohjaaminen on mielestäni mukava ja ihmisläheinen auttamisen muoto, siinä saa olla läsnä. Ryhmänohjaamisesta saan itsellenikin paljon. Erilaiset ihmiset ja heidän auttaminen kasvattaa ja antaa ajattelemisen aihetta myös ohjaajan omaan elämään."

Maija Sinkkonen

Tervetuloa mukaan antoisaan vapaaehtoistyöhön!

Ota yhteyttä lähimpään paikalliseen mielenterveysseuraan ja tiedustele mahdollisuutta kouluttautua tukihenkilöksi ja ryhmänohjaajaksi.

Monessa paikallisessa seurassa on mahdollista toimia myös "Hyvän Mielen Oppaana" erilaisten kulttuuri-, liikunta- ja hyvintointiryhmien ohjaajana, joiden ohjaamiseen ei vaadita tukihenkilökoulutusta.

Veli Kaukkila
Suunnittelija, tukihenkilötoiminta