Mielenterveys voimaksi -koulutus, nuorisotyö

Mielenterveys voimaksi -koulutukset (2-päiväinen) syksy 2017

Ruotsinkielinen Mielenterveys voimaksi "Psykisk hälsa som livskraft" 2017

Koulutuksen tavoitteet

• Mielenterveyden avaaminen voimavarana ja elämäntaitona.
  • Mielenterveystaitojen havainnollistaminen osana nuorten kanssa tehtävää työtä.
  • Nuorisotyöntekijän ammatillinen vahvistuminen ja työhyvinvoinnin tukeminen.

Osallistujat saavat itselleen Mielenterveys voimaksi -käsikirjan, Mielenterveys voimaksi -kuvakorttipakan ja julisteita. Koulutus on kaksipäiväinen ja maksuton. Kahvit sisältyvät koulutukseen (koulutuksen tilaaja kustantaa). Lounas on omakustanteinen. Koulutuksiin mahtuu 30 osallistujaa. Ensimmäinen päivä sisältää luentoja, keskusteluja ja harjoituksia mielen­terveysteemoista. Toisena päivänä tutustutaan tarkemmin Mielen­terveys voimaksi -käsikirjaan ja työskennellään toiminnallisesti.

Osallistujat

Koulutus on tarkoitettu nuorisotyön ammattilaisille: nuorisotaloille, etsivään työhön, erityis- ja perhe­nuoriso­työhön, työpajoille, verkkonuorisotyöhön, seurakunnan nuorisotyöhön, urheiluseuratoimintaan, sekä seikkailukasvatukseen ja leiritoimintaan.

Valitettavasti emme tässä vaiheessa voi tarjota koulutusta nuorisotyöalan opiskelijoille tai vapaaehtoisille, mutta pyrimme tulevaisuudessa järjestämään koulutusta myös näille kohderyhmille. Lisäksi teemme yhteistyötä oppilaitosten kanssa mielenterveyden edistämisen sisältöjen viemiseksi osaksi oppilaitosten koulutusrakenteita.

Kursen Psykisk hälsa som livskraft, ungdomsarbete

Under kursen får du egna exemplar av handboken, bildkorten och verktygen som ingår i materialet Psykisk hälsa som livskraft inom ungdomsarbetet. Kursen är två dagar lång och avgiftsfri. Kaffe ingår i kursen, lunchen betalar deltagarna själva. Kurserna har plats för 50 deltagare.

Den första dagen innehåller föreläsningar, diskussioner och övningar med psykisk hälsa som teman. Under den andra dagen sätter vi oss närmare in i handboken Psykisk hälsa som livskraft och arbetar i verkstäder.

Kursmål

• att diskutera psykisk hälsa som resurs och levnadskonst
  • att åskådliggöra färdigheter inom psykisk hälsa som en del av arbetet med ungdomarna
  • att yrkesmässigt stärka ungdomsarbetaren och stödja arbetshälsan

Deltagare

Kursen är avsedd för yrkesmänniskor inom ungdomsarbetet: ungdomsgårdar, uppsökande arbete, special- och familjeungdomsarbete, verkstäder, ungdomsarbete på internet, ungdomsarbete inom församlingar, idrottsföreningsverksamhet samt äventyrspedagogik och lägerverksamhet.

Tyvärr kan vi för närvarande inte erbjuda utbildning för studerande eller frivilliga inom fältet för ungdomsarbete, men i framtiden kommer vi att försöka ordna kurser också för dessa målgrupper. Dessutom samarbetar vi med läroanstalterna för att inkludera innehåll som främjar den psykiska hälsan i läroanstalternas utbildningsstrukturer.

Kursteman

Under kursen behandlas bland annat följande teman:

• På vilket sätt utgör psykisk hälsa en resurs för alla?
  • Vilken betydelse har känslor och emotionella färdigheter för ungdomars psykiska hälsa? Och vilken betydelse har de i arbetet med ungdomar? Hur kan man stärka ungdomars emotionella färdigheter?
  • Hur ska man bemöta en ung person som sörjer eller genomgår en kris? Hur kan jag se till att den unga får den hjälp hen behöver, utan att lämna hen ensam?
  • Vilka slags färdigheter har den unga i fråga om vänskapsrelationer och hur skulle man kunna stärka färdigheterna?
  • Hur stärker jag den ungas självkänsla och ger hen handledning i att hitta sina styrkor och resurser?
  • Hur kan jag i mitt arbete uppmuntra ett bestämt uppförande?
  • På vilket sätt kan man diskutera värderingar och attityder? Vilken betydelse har de för den psykiska hälsan?
  • Hur kan jag stå vid den ungas sida när hen upplever en besvikelse eller tvingas avstå från något viktigt?

Elina Marjamäki
Projektikoordinaattori