Valtakunnallinen mielenterveyspalkinto Ylen Sekasin-tiimille

Uutiset

Valtakunnallisen mielenterveyspalkinnon saa Ylen Sekasin-tuotantoryhmä. Sekasin-kampanja rohkaisi merkittävällä tavalla nuoria puhumaan ja hakemaan tukea sekä vaikutti uuden mielenterveyspalvelun jatkamiseen nuorille.

Sekasin-työryhmä

Sekasin-kampanja syntyi, kun Ylen nuorten toimitus halusi osallistua nuorten mielenterveyden edistämiseen nuorille ominaisella tavalla. Tiimiin kuuluivat Ylestä vastaava tuottaja Hyppe Salmi, tuottaja Markku Mastomäki, toimittaja Jenna Karas. Kumppaniksi liittyivät Suomen Mielenterveysseura, Mannerheimin lastensuojeluliitto, Mielenterveyden keskusliitto sekä myös A-klinikkasäätiö, Pelastakaa Lapset, Väestöliitto ja Nuorten Exit.

– Kampanjan taakse syntyi mieletön flow. Yhtäkkiä siihen lähti mukaan satoja ammattilaisia ja vapaaehtoisia, joista jokainen auttoi onnistumisessa omalla tavallaan. Yle tuotti Sekasin-draamasarjan ja käsitteli aihetta omissa kanavissa ja ohjelmissa monipuolisesti. Lukuisat sosiaalisen median tähdet puhuivat aiheesta avoimesti ja rohkaisivat myös nuoria tekemään samoin. Kampanjan huipennus oli viikon auki ollut Sekasin-chat, missä järjestöjen päivystäjät kävivät nuorten kanssa keskusteluja lähes ympärivuorokautisesti, sanoo tuottaja Markku Mastomäki Yleisradiosta.

Sekasin-chat osoittautui supersuosituksi. Viikon aikana käytiin lähes 1300 keskustelua. Chattiin yritti kymmenkertainen määrä nuoria.

– Sekasin-kampanja on loistava esimerkki siitä, mitä hyvää Suomessa voidaan saadaan aikaan yhteistyöllä. Kampanja oli jo sinällään merkittävä, mutta sen kruunuksi Suomen Mielenterveysseura sai Sekasin-chatin jatkamiseen Me-säätiön tuen, jonka avulla nuorten Sekasin-chat jatkuu vuoden 2017 alusta lähes ympärivuorokautisesti. Järjestöyhteistyöllä nuorten Sekasin-chat pyritään saamaan pysyväksi mielenterveyspalveluksi myös kahden vuoden tukikauden jälkeen. Digitaalinen aikakausi näyttää tässä mahdollisuutensa tukea tarvitsijoita, kun eri tahoilla on yhteinen missio ja valmiutta yhdistää resursseja, kiittää Mielenterveysseuran puheenjohtaja Pentti Arajärvi.

Suomen Mielenterveysseura on jakanut mielenterveyspalkintoa vuodesta 1994 lähtien. Palkinto myönnetään vuosittain henkilölle tai yhteisölle, joka on omassa elämässään ja toiminnassaan edistänyt ihmisten henkistä hyvinvointia ja tukenut mielenterveyttä varsinaisen mielenterveystyön ulkopuolella. Viime vuonna palkinnon sai pastori Marjaana Toiviainen. Palkinto jaetaan vuosittain Maailman mielenterveyspäivänä 10. lokakuuta.

Lisätietoa:

Puheenjohtaja Pentti Arajärvi, Suomen Mielenterveysseura, puh. 040 582 0300, pentti.arajarvi@iki.fi

Tuottaja Markku Mastomäki, Yleisradio, puh. 040 869 1295, markku.mastomaki@yle.fi

Lisätietoa Sekasin-chatistä Me-säätiön sivustolla: http://www.mesaatio.fi/case/sekasin-chat/