Vihapuhe uhkaa avointa kansalaiskeskustelua

Pentti Arajärvi. Kuvaaja: Ari Aalto.Vihapuhe vaikuttaa joka toisen kohteeksi joutuneen psyykkiseen terveyteen. Yli puolet kertoo sen vaikuttaneen turvallisuuden tunteeseen, kertoo oikeusministeriön selvitys.

Yhteiskunnassa yleistynyt vihapuhe on henkiseen väkivaltaan verrattavaa kiusaamista. Sen kohteeksi voi joutua kuka tahansa. Uhkailu ja halventaminen ovat tuomittavia kouluissa ja työpaikoilla, ja niistä on tullut osa julkista keskustelukulttuuria. Kiusaaminen ei vaikuta vain kiusattuun, vaan ruokkii yleistä epäluottamusta ja pelkoa.

Sosiaalinen media ja verkkoviestintä ovat tuoneet kiusaajille uusia tapoja ihmisten painostamiseen. Usein nimettömänä pysyvien tekijöiden toimintaan on hankalaa puuttua. Kun oman mielipiteensä johdosta on riski tulla kiusatuksi, moni mieluummin vaikenee ja välttää ottamasta kantaa.

– Vihapuhe ei haavoita vain yksittäisiä ihmisiä, vaan hyökkää yhteiskunnan keskeisiä arvoja vastaan. Turvallisuus ja luottamus mahdollistavat avoimen kansalaiskeskustelun, jossa jokaisella on oikeus esittää mielipiteensä. Riskinä on, että jännitteet lisääntyvät, jos usko avoimen keskustelun mahdollisuuksiin katoaa, sanoo Mielenterveysseuran puheenjohtaja, tohtori Pentti Arajärvi.

Ajankohtaiset tapahtumat, kuten taloudellinen lama tai pakolaisvirta Eurooppaan, herättävät levottomuutta ja ahdistusta. Suuret muutokset tuntuvat hallitsemattomilta. Moni ajattelee, että uhkaavalta tuntuvassa tilanteessa omia näkemyksiä voi ajaa henkisen väkivallan avulla.

Suomen Mielenterveysseura haluaa muistuttaa, että jokaisella on oikeus mielenterveyteen. Yhteiskunnallisten erimielisyyksien korostuessa julkisen keskustelun turvallisuus on entistä tärkeämpää. Tähän tavoitteeseen kaikki voivat sitoutua mielipiteistään tinkimättä. Kestäviä ratkaisuja ja hyvinvointia on mahdollista saavuttaa vain luottamusta ja avoimuutta ylläpitämällä.

Suomen Mielenterveysseuran liittokokous Helsingissä 24.4.2016.

Pentti Arajärvi

Maistraatinportti 4 A, 7. krs, 00240 Helsinki